23948sdkhjf

DI: Nye regler om udbud bør give mere konkurrence

Regeringens forslag til en ny dansk udbudslov vil sikre, at stat, regioner og kommuner får købt de rigtige løsninger til den bedste pris. Det mener DI, som glæder sig over, at lovforslaget, der netop er offentliggjort, lægger op til mere gennemsigtige regler for samarbejdet mellem det offentlige og de private virksomheder.
"Den offentlige sektor har efterspurgt klare og enkle regler for offentlige indkøb. Det vil vi få med udbudsloven. Nu forventer vi, at stat, kommuner og regioner griber bolden og lægger flere opgaver ud i fri konkurrence, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen", DI.

Regeringen lægger op til, at kommuner, regioner og staten kan kræve, at virksomhederne følger en bestemt mærkeordning, for at få en opgave. DI advarer dog mod, at sådan en ordning især vil gøre det svært for de mindre og mellemstore virksomheder at deltage i konkurrencen om de offentlige opgaver.

"Den slags mærkningsordninger er ofte dyre for virksomhederne. Derfor bør det være nok for virksomhederne at dokumentere, at de lever op til kriterierne for et mærke", siger Mette Rose Skaksen.

Hvert år bruger det offentlige 385 mia. kr. på at købe varer og varetage opgaver, som kunne sendes i konkurrence for at få den bedste pris og kvalitet, lyder det fra DI, det kan være f.eks. indkøb af skoleborde, bleer og medicinsk udstyr og pleje af ældre, drift af kantiner, rengøring og snerydning. Men det er langt fra alle opgaver, som bliver testet på markedet, så vi er sikre på, at den offentlige sektor løser opgaverne til den bedste pris og kvalitet, sidste år blev kun hver fjerde opgave sendt ud i konkurrence, siger Mette Rose Skaksen.

"Vi ved, at konkurrence skærper prisen, og at kvaliteten bliver bedre, fordi virksomhederne ofte byder ind med nye løsninger og smartere måder at løse opgaverne på. Det er også positivt, at udbudsloven lægger op til en langt bedre dialog mellem det offentlige og virksomhederne i selve udbudsprocessen. Det er der brug for, siger hun.

DI vil arbejde for, at udkastet til en ny dansk udbudslov bliver vedtaget i sin nuværende form af et bredt flertal i Folketinget. Det vil skabe de gode rammer for det offentlig-private samarbejde, så danskerne får mest mulig kvalitet for de offentlige indkøbskroner, mener DI.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094