23948sdkhjf

Med nyhedsnissen til julebal

Decemberhygge på plejehjemmet: NyhedsInformations udsendte kom med julegodter til Eden Alternative plejehjemmet Lions Park i Nørresundby
Målsætningen er klar: På Lions Park vil de være Danmarks bedste plejehjem i 2012. Og hvis man spørger personalet på plejehjemmet, er de allerede meget tæt på det mål. Men sådan har det ikke altid været. For et par år siden led Lions Park under hyppige lederskift, et højt sygefravær samt de lange og tomme institutionslignende gangarealer, der er kendetegnende for mange plejehjembyggerier.

NyhedsInformations udsendte, der - i anledning af julen - har iført sig sæsonens obligatoriske røde spidshue, en striktrøje af den gammeldaws slags og et par mørkegrå bukser, oplevede ved selvsyn, hvad en nytænkende plejehjemsleder og Eden Alternative-filosofien betyder for et plejehjem, hvor øv-faktoren var blevet en del af hverdagen.

Besøget udvikler sig hurtigt til et ægte julebal, hvor vi får indblik i skiftet fra konventionelt plejehjem til et Eden Alternative samt indsigt i personalets hverdag, juleforberedelser og beboerhygge. Og hyggen kommer i højsædet, da 'nyhedsnissen' finder julegodterne frem; marcipanbrød, pebernødder og brunkager, macarons og sukkerfrie julekager.

Koster mange penge

Lions Park er ikke et tilfældigt plejehjem, men derimod et kommunalt plejehjem, der - stik imod vendelbonaturen - har brugt en mindre formue på at tilpasse hele hverdagen til Eden Alternative-filosofien. Og skiftet har været en kæmpe succes for alle.

"Jeg er ikke typen, der gør tingene halvt. Vi sendte alle halvtreds ansatte på Eden-kursus. Det kostede omkring en halv million kroner, men de penge er givet godt ud," forklarer plejehjemsleder Jakob Thøgersen og fortsætter:

"Implementeringen af Eden-filosofien har skabt et helt andet plejehjem. Alene vores korttids sygefravær er reduceret til det halve. Og på den konto har vi i år sparet en halv million kroner. Pengene, som kurserne kostede, er dermed hentet hjem igen," konkluderer Jakob Thøgersen, der med ægte vendelboøkonomisk tilfredshed tilføjer, at det jo kun er besparelsen på sygefraværsbudgettet netop dette år - han forventer tilsvarende besparelser på kontoen de kommende år.

"Alt i alt er det en kæmpe succes. Udover de sparede penge, har vi fået gladere medarbejdere og mere tid til de ældre," siger han.

På loftet sidder nissen

Når man møder en 97-årig dame på et plejehjem, er det ikke helt nærliggende, at der bag det hvide hår og den rynkede hud gemmer sig en lille pige. Den pige, som i sin barndom stillede risengrød op på høloftet til gårdnissen, og som med et forbavset og veltilfreds smil fandt skålen tom julemorgen. Dengang tænkte hun ikke på, om det var katten, der havde fyldt maven, eller om det var mor, der havde hentet risengrøden for at bruge den til ris a la manden.

"I dag er jeg slet ikke i tvivl om, at det var nissen, der spiste risengrøden," siger 97-årige Helga Marie Sørensen, som var barn i 1910’erne.

Hun husker tydeligt barndommens julenisser, gårdnisser og risengrøden på loftet hjemme på barndomsgården. Sammen med sin veninde, Inga Elisabeth Jacobsen, der kun er 90 år, mindes hun 'den gode gamle jul', dengang klejnerne var større, sneen var højere, og julen bare smagte mere af jul.

"Dengang varede juleforberedelserne lidt længere. Blodpølsen, flæskestegen og anden hentede vi jo ikke i Brugsen - men ude i stalden. Først skar vi grisen op og opsamlede blodet til pølse. Derefter ordnede vi grisen, og senere måtte vi så plukke anden eller gåsen, alt efter hvad der var på gården," fortæller Helga.

En rose så jeg skyde

Personalet og ledelsen på Lions Park havde tidligere mange idéer om, hvordan de ældre skulle plejes. Og om hvad et godt liv er. Nogle idéer var umulige, nogle idéer var gode og andre brilliante. Men fælles for dem alle var, at de skulle godkendes hos ledelsen, inden de kunne blive til virkelighed.

"Døren til mit kontor er altid åben - også selvom vi sidder i møde," når Jakob Thøgersen netop at forklare, før døren går op. En medarbejder vil bare lige sige hej. Og sådan er det på Lions Park!

"Tidligere kom personalet endnu mere, men dengang var det altid for lige at spørge om lov til en eller anden idé. Med Eden er vi nu gået væk fra at være styret af en masse gode men usammenhængende idéer til at være styret af én overordnet filosofi om, hvordan vi skal arbejde som enhed. Og så er det slet ikke nødvendigt, at jeg skal 'godkende' alting. Personalet kender filosofien, og de arbejder med den i baghovedet," lyder det fra en meget tilfreds plejehjemsleder.

En grundantagelse i Eden Alternative er, at gamle mennesker, der bor på plejehjem eller lignende institution, lider af tre unødvendige 'omsorgslidelser'; ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed. Opfattelsen er, at de lidelser er betinget af det institutionslignende pleje- og omsorgs system, som nogle plejehjem er baseret på. Lidelserne er ikke fysiske, men mentalt betingede. Og disse lidelser er man - mener fortalerne for Eden Alternative - oftest ikke er opmærksomme på.

En anden grundantagelse bag Eden-filosofien er, at mennesker skal have mulighed for at vokse og gro. Dette uanset om man er et barn, en voksen eller en gammel kronisk syg/handicappet person - netop fordi værdigheden er umistelig trods alder, bolig og handicap.

Efter Eden-filosofien er det derfor nødvendigt med en organisatorisk kulturændring, hvor man flytter fokus fra institutionstankegangen, der har afsæt hovedsagligt i de medicinske lidelser og de funktionstab, lidelserne medfører. I stedet skal etableres en tankegang hovedsagligt med fokus på hverdagslivet og det enkelte menneske og fællesskabets samlede ressourcer.

Jakob Thøgersen blev mødt med skepsis, dengang han ville indføre Eden Alternative på Lions Park. Men hele personalet har taget idéerne til sig. Og alle er glade - både de ældre og plejepersonalet.

Det kimer nu

Nyhedsnissen følger med lederpraktikant Helle Bay Svensson rundt på hjemmet. Hun forklarer, at beboerne snart får 'livsvægge,' som er en personlig væg i fællesrummet, hvor den enkelte beboer eller de pårørende kan hænge egne billeder og minder op.

"Alle plejehjem har tomme kroge og kedelige vægge - steder det konstant er en udfordring at af-institutionalisere. En af vores medarbejdere fik idéen til at gøre de kedelige vægge i fællesrummene til personlige vægge. Nu får hver beboer sin egen væg," fortæller lederpraktikanten.

I opholdsstuen er bordet et overflødighedshorn af pebernødder, brunkager, macarons, marcipan og ikke mindst ris a la mande med portvin og sherry. Godterne vækker stor jubel hos både de ældre og personalet.

I baggrunden lyder tonerne fra de klassiske julesange, akkompagneret af små lystige pip fra parakitterne i fugleburet og glade klange fra portvinsglas, der møder hinanden i skål.

De ældre går til og fra opholdsstuen. Flere går et kort øjeblik - men kommer så igen. Ingen vil gå glip af nissebesøget og godterne, men i virkeligheden er det slet ikke dagens højdepunkt. Højdepunktet er, at de ældre - igen - er samlet til en festlighed.

"Vi elsker fester. Vi elsker i særdeleshed julen! Og alle de andre gode grunde til at fejre noget," siger Jakob Thøgersen.

Sikken en voldsom ...

På turen rundt om juletræet den fireogtyvende synges ofte Peter Fabers julesang 'Sikken en voldsom trængsel og alarm' - og teksten vækker genkendelse hos de fleste. For julen er travlhed hos alle - næsten! På Lions Park er der ingen travlhed, for her foregår alt roligt.

"Efter at vi har lanceret Eden-filosofien, stiller vi os selv spørgsmålet: Hvorfor er det egentlig, at vi har så travlt? Er det vigtigste ikke at være der for de ældre?," lyder det ledende spørgsmål fra Jakob Thøgersen.

Han er ikke ledertypen, der forlanger 100 pct. rene gulve hele tiden.

"Hvis gulvet var rent i morges, og det bliver gjort rent igen i aften, så er det nok," siger han.

I dag er Jakob Thøgersen en stolt leder. Det lykkedes ham at vende udviklingen på Lions Park. Plejehjemmet havde - indtil Jakob kom til - lidt under hyppige lederskift samt sygefraværsprocenter, der var dobbelt så høje, som de er i dag. Mindre end et år efter implementeringen af Eden-filosofien ser lederen Lions Park som et plejehjem, der kan inspirere andre til at gøre op med den traditionelle tankegang.

.På opslagstavlen på lederkontoret står 'Danmarks Bedste Plejehjem 2012'.

Teksten er Jakobs egen vision for Lions Park, og han mener selv, at han er godt på vej mod målet.

Jakob Thøgersens kollegaer i Aalborg Kommune kigger ikke længere skævt til hans Eden-koncept, der efterhånden har vist sig som en kæmpe succes. Flere har vist interesse for de idéer, der har ført Lions Park ind i en helt anden virkelighed. En virkelighed med nisser og julegodter - og ikke mindst en virkelighed med tid til de ældre.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063