23948sdkhjf

Hædres for håndtering af svært overvægtige borgere

Arbejdsmiljøpris: Sundhedsafdelingen i Stevns Kommune hædres for projekt om håndtering af svært overvægtige
Sundhedsafdelingen i Stevns Kommune er tildelt ArbejdsmiljøPrisen 2009 i kategorien Muskel og skeletbesvær. Sundhedsafdelingen vinder prisen for projektet "Svær overvægt – håndtering og etik", som har udviklet nye forflytningsmetoder og undervisningsmateriale, som kan anvendes af plejepersonale i forbindelse med omsorgen for svært overvægtige borgere.

Arbejdsmiljørådet uddeler prisen for at fremhæve markante bidrag til et bedre arbejdsmiljø i dag og på fremtidens arbejdsmarked.

“At flytte svært overvægtige borgere/patienter udgør en særlig udfordring for plejepersonalet i landets kommuner. Mange savner viden om, hvordan de skal håndtere særligt tunge borgere, og det betyder, at risikoen for belastningsskader og nedslidning øges. Hverken sygehuse eller kommuner, der yder pleje til svært overvægtige, er normalt parate til at løse de arbejdsmiljøudfordringer, der følger med, men her er Stevns og Faxe kommuner gået foran," siger leder af sundhedsafdelingen i Stevns Kommune, Aase Berthelin.

Sikker forflytning

De to kommuner har i samarbejde iværksat et projekt med det formål at opkvalificere egne medarbejdere til at arbejde sikkert med forflytning af svært overvægtige og dermed på lang sigt nedsætte risikoen for skader og sygefravær.

De to kommuner har lagt et stort arbejde i at indhente eksisterende viden på området. De har bl.a. søgt elektronisk og aflagt studiebesøg hos forskere. Desuden har kommunerne deltaget i konferencer i USA og hos praktikere i England. Den indsamlede viden er blevet brugt til at udarbejde undervisningsmateriale i form af en lærebog samt en instruktionsdvd. Endvidere er der indkøbt relevante hjælpemidler i begge kommuner, og samtlige forflytningsvejledere har været på kursus, hvor de er blevet undervist i viden om overvægt, forflytning, hjælpemidler samt deres egen funktion i forhold til deres kollegaer, fortæller Aase Berthelin.

Ud over den fysiske del har projektet også haft en etisk dimension, der handler om at gøre den enkelte medarbejder i stand til at kunne håndtere plejen af den svært overvægtige borger med respekt. Studier fra USA viser bl.a., at 48 pct. af de adspurgte sygeplejersker følte det ubehageligt at skulle tage sig af svært overvægtige borgere, oplyser Aase Berthelin.

Nytænkende indsats

Stevns Kommune, Sundhedsafdelingen, har modtaget ArbejdsmiljøPrisen 2009 med følgende begrundelse:

"Med projektet ’Svær overvægt – håndtering og etik’ har Stevns Kommune, Sundhedsafdelingen, i samarbejde med Faxe kommune udviklet nye forflytningsmetoder og undervisningsmateriale, som kan anvendes af plejepersonale i forbindelse med omsorgen for svært overvægtige borgere og patienter.

Projektet indeholder også en etisk dimension, der handler om at gøre den enkelte medarbejder i stand til at kunne håndtere plejen af svært overvægtige med respekt. Projektet indeholder endvidere opkvalificering af forflytningsvejledere og plejepersonalet.

Dommerkomiteen lægger vægt på, at der på baggrund af en professionel og nytænkende indsats er udviklet bredt anvendelige metoder, som efterspørges i branchen. Derfor vil Dommerkomiteen gerne belønne Stevns Kommune, Sundhedsafdelingen, med ArbejdsmiljøPrisen 2009 i kategorien Muskelog skeletbesvær."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078