23948sdkhjf

Fagpersonale får flere frække tilbud

”Der er et problem!” Sådan siger fagorganisationerne om de seksuelle tilbud eller uønskede berøringer, deres medlemmer skal lægge øre og krop til fra borgere og patienter.
Social- og sundhedspersonale, sygeplejersker, fysioterapeuter og ergoterapeuter hører til de faggrupper, som er mest udsatte for seksuel chikane fra borgere og patienter. Og problemet er stigende, viser en rundringning til fagorganisationerne, foretaget af Magasinet Pleje.
I en undersøgelse fra FOA (2014) svarer hvert fjerde medlem i Social- og sundhedssektoren, at de har været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads inden for det seneste år.

- Der er en stigning i seksuel chikane mod vores medlemmer, og vi synes, det er et stort problem. Vi er meget opmærksomme på, at der skal gøres noget ved det”, siger formand for Social- og sundhedssektoren i FOA, Karen Stæhr til Magasinet Pleje.
Den seneste medlemsundersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd (2012) viser, at otte procent af de beskæftigede sygeplejersker har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed på deres arbejdsplads inden for 12 måneder. Tallet har været stigende siden 2002.

- Et af de store problemer på arbejdspladserne er, selvom vi har 2015, at seksuel chikane er ret tabubelagt. Spørgsmål som vedrører sex, det er ikke noget, der på den måde bliver talt om. Og derfor er det ofte noget, man går alene med, hvis man bliver seksuelt krænket, siger næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg til magasinet Pleje.

Forskere sætter fokus på sexchikane

Et helt nyt forskningsprojekt sætter de næste tre år spot på seksuel chikane fra klienter i omsorgsarbejdet.
- Det er et reelt problem, som trænger til at blive belyst. Der findes i dag ikke særlig megen dansk forskning om emnet, forklarer projektleder Per Tybjerg Aldrich fra rådgivningsvirksomheden COWI A/S.

Det er første gang, danske forskere skal undersøge omfanget af seksuel chikane fra klienter, og de konsekvenser chikanen har. Sammen med arbejdspladserne skal forskerne udvikle nye metoder til at forebygge og håndtere, at medarbejdere bliver seksuelt chikaneret.

- Jeg håber, at projektet vil være med til at synliggøre, at der er en særlig problematik omkring seksuel chikane fra klienter, og sætte gang i en fælles diskussion om det her emne, siger Per Tybjerg Aldrich til Magasinet Pleje.

Læs hele artiklen i den seneste trykte udgave af Magasinet Pleje. Er du ikke allerede abonnent, kan du købe et abonnement, ved at klikke her:
http://www.magasinetpleje.dk/epages/archive.html
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095