23948sdkhjf

"Man kan fint klare sig med træning alene"

Danskere forskere har undersøgt, om det er en god idé at kombinere binyrebarkhormon og træning ved behandling mod slidgigt i knæet. Resultatet overraskede.
Op mod 100.000 gange om året sprøjter danske læger binyrebarkhormon som blokade ind i slidgigtplagede knæ, men det bør de stoppe med, lyder konklusionen i nyt dansk forskningsstudie.

Blokader er ofte til ingen verdens nytte, og lægerne burde alene sætte de gigtplagede i gang med træning, viser studiet.

Som de første har forskerne fra Parker Instituttet, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, undersøgt, om det er en god ide at kombinere de to internationalt mest anerkendte behandlinger mod slidgigt i knæet: Medicin i form binyrebarkhormon og træning. Og resultatet overraskede.

- Hævelser og smerter er typiske symptomer ved artrose i knæet og en barriere for effektiv træning. Derfor regnede vi med, at hvis vi først fjernede hævelser og smerter med en blokade med binyrebarkhormon og derefter lod patienterne gå i gang med træningen, ville de sammenlignet med kontrolgruppen kunne træne mere intensivt og effektivt og derved øge effekten. Det skete bare ikke. Begge grupper fik lige gode resultater, siger post.doc. og fysioterapeut Marius Henriksen, der står bag studiet.

Stof til eftertanke

Ifølge Henning Bliddal, der er professor i artrose og leder af Parker Instituttet, giver studiet stof til eftertanke for alle læger, der behandler knæartrose.

- Der findes mange studier, der viser, at blokader virker, og lige så mange, at træning har en god effekt. Og i princippet burde der være en gruppe, der har gavn af blokade, før de går i gang med træning. Vi har bare ikke kunne finde dem blandt deltagerne i vores studie. Det nytter åbenbart ikke at kombinere to af de mest anvendte behandlinger mod artrose i knæet – man kan fint klare sig med træning alene. Hvis man som læge ordinerer træning – og det bør man gøre – er der ingen grund til samtidig at give binyrebarkhormon, siger Henning Bliddal.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125