23948sdkhjf

Nyt nationalt videnscenter for invandrermedicin

Et pilotprojekt skal på længere sigt føre til et nyt nationalt Videnscenter for Indvandrermedicin forankret i Indvandrermedicinsk Klinik på OUH.
I Region Syddanmark har Ligestillingsudvalget netop anbefalet af afsætte 925.000 kroner årligt til et pilotprojekt, der på længere sigt skal føre til et nyt nationalt Videnscenter for Indvandrermedicin forankret i Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital (OUH).

Videnscentret skal tage udgangspunkt i erfaringerne fra Indvandrermedicinsk Klinik, men målgruppen for centrets arbejde skal udbredes til også at omfatte udsatte og socialt sårbare patientgrupper – selvom navnet i første omgang beholdes.

- Vi skal være dygtigere til at håndtere alle typer patienter i vores sundhedsvæsen – hvilket vi netop har forpligtet os på i vores sundhedsvision – ikke mindst de sårbare grupper, som indvandrer og socialt udsatte patienter kan være. Det er vigtigt for os, at de sårbare patienter kan behandles, der hvor de møder sundhedsvæsnet, om det er på sygehuset, på skadestuen, hos den praktiserende læge eller i ambulancen, siger formand for Ligestillingsudvalget, Pierre Topaz (S).

Centret skal derfor medvirke til at øge sundhedspersonalets viden og kompetencer på området. Det skal blandt andet ske ved, at centret bidrager til udviklingen af de forskellige sundhedsuddannelser.

Regionsrådet skal godkende anbefalingen af, hvordan midlerne bruges, på næste regionsrådsmøde. Det forventes, at arbejdet sættes i gang midt i 2015.

Nedbryder barrierer

Nogle indvandrere har det svært, når de møder det danske sundhedsvæsen – hvad enten det er hos den praktiserende læge eller på sygehuset. Sproglige barrierer kombineret med manglende viden om, hvordan sundhedsvæsnet fungerer, kan gøre det svært for indvandrerne at beskrive deres symptomer. Det betyder for eksempel, at indvandrere sammenlignet med etniske danskere generelt er indlagt længere og har en højere dødelighed, når de er indlagt.

Indvandrermedicinsk Klinik på Odense Universitetshospital (OUH) har i en årrække arbejdet med at kortlægge og nedbryde de barrierer, der er årsag til uligheden. Nu har Region Syddanmark afsat en million kroner årligt de næste tre år til at udbrede metoden og erfaringerne fra Indvandrermedicinsk Klinik til andre grupper af patienter – deriblandt socialt sårbare patientgrupper.

- Jeg er meget imponeret over de resultater, de har opnået på Indvandrermedicinsk Klinik. Det er de resultater, der ligger til grund for den politiske beslutning om at bruge midler på at udbrede de gode erfaringer fra klinikken til andre patientgrupper, siger udvalgsformand Pierre Topaz.

De seneste år har regionen etableret indvandrermedicinske teams på alle somatiske sygehusenheder. Teams, der arbejder med at nedbryde de barrierer, som kan opstå, når indvandrere kommer i kontakt med det danske sundhedsvæsen. Ligestillingsudvalget anbefaler, at 75.000 kroner årligt skal gå til at udvikle de indvandrermedicinske teams, så de også kan bruge deres viden i håndteringen af andre patientgrupper. Det drejer sig især om socialt sårbare patienter, hvor der kan være lignende barrierer, der skal overvindes.

- Målet med indsatsen indtil nu har været, at indvandrere bliver hurtigere udredt og får den rette behandling med det samme. Den viden, vi har indsamlet på området, vil vi gerne have udbredt til andre patientgrupper, som også har nogle livsvilkår, som gør det vanskeligt at forbygge og behandle deres sygdomme, siger Pierre Topaz.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.144