23948sdkhjf

DISAPI: Fremtidens fuldautomatiske sterilcentral

Intelligent Systems har vundet udbuddet ”udvikling af nye, innovative robotløsninger til sterilcentraler” med projektet DISAPI.
De næste to år skal virksomheden Intelligent Systems udvikle en intelligent og fuldautomatisk sterilcentral, der skal skabe et mere effektivt og sikkert sundhedsvæsen – og sætte Danmark på verdenskortet over automatiserede sterilcentraler.
Virksomheden har nemlig vundet udbuddet ”udvikling af nye, innovative robotløsninger til sterilcentraler” - udbudt af Markedsmodningsfonden og regionernes Sygehuspartnerskab.

Intelligent Systems og deres partnere har i knap 10 måneder arbejdet på at designe en løsning, der kan sikre kvaliteten, forbedre arbejdsmiljøet og gøre sterilcentralerne mere effektive ved hjælp af automatisering.
Det arbejde er mundet ud i løsningen ”Den Intelligente Sterilcentral – Automatisering af Pakning og Inspektion” eller kort: DISAPI.

Som ét af kun to steder i verden arbejdes der i Danmark intensivt med at udvikle og automatisere sterilcentralerne – dér hvor alle instrumenter rengøres, kontrolleres og gøres klar til næste operation.
Og det er der god fornuft i, for gevinsterne ser ud til at være store: Hovedparten af arbejdsprocesserne i sterilcentralerne foregår i dag manuelt, og det er en væsentlig fejlkilde – især i form af risiko for kontaminering af instrumenter, som kan medføre infektioner hos patienterne, hvilket i yderste konsekvens kan føre til tab af menneskeliv.

Arbejdet på sterilcentralen er fysisk belastende med mange løft og ensidigt gentagne opgaver, og det betyder et væsentligt slid på den enkelte medarbejder.

Om DISAPI
Indtil nu har udviklingen på området koncentreret sig om at automatisere transportflowet i sterilcentralen. DISAPI går skridtet videre med en visionær og intelligent løsning, der automatiserer selve sterilcentralerne kernefunktion – pakning og inspektion af instrumenter. Løsningen automatiserer således hovedparten af de opgaver, der i dag udføres manuelt - bl.a.:
• Al transport af instrumenter og andre materialer rundt i sterilcentralen
• En stor del af de inspektions- og vedligeholdelsesopgaver, der udføres på hvert enkelt instrument, fx kontrol af renhed, smøring og kontrol af krumninger.
• Pakning og emballering af instrumenter – herunder kontrol af, at instrumenter ikke forsvinder eller forbyttes.

I 2011 etablerede Markedsmodningsfonden og regionerne sammen Sygehuspartnerskabet med henblik på at hjælpe danske virksomheder til at udnytte det potentiale, som er forbundet med med investeringer i nybygning og renovering af danske sygehuse.
Intelligent Systems A/S gennemfører projektet sammen med tre partnere: LT Automation, Knud Aulkær Andersen og Henrik Granau. Hver især har parterne stor ekspertise inden for robot- og automatiseringsteknologi, indretning af og krav til sterilcentraler og sporbarhedsteknologi.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094