23948sdkhjf

Sygehusdesign med landskabet som en aktiv medspiller

Arkitema Architects har med MT Højgaard som totalentreprenør vundet OPP-konkurrencen om udvidelsen af Slagelse Sygehus med yderligere 15.000 kvm
Hvis man er tæt på landskab og natur virker det afstressende på patienter, pårørende og ansatte. Pulsen falder og skuldrene sænkes, når vi oplever naturen.

Og det er netop de tanker, Arkitema Architects - som netop er udpeget som vinder af OPP-konkurrencen, der skal udvide Slagelse Sygehus med yderligere 15.000 kvm - vil arbejde efter.

En udvidelse der blandt andet har fokus på at skabe de bedste rammer for både patienter, pårørende og ansatte på sygehuset.

Landskabet som helbreder

Med udvidelsen af Slagelse Sygehus prioriteres landskabet fra starten.

“Vi ved fra egne studier, at nærvær til naturen har en helbredende virkning. Derfor har vi her prioriteret en enkel, men effektfuld bearbejdning af landskabet”, siger Carsten Jensen, forretningsområdechef hos Arkitema Sundhed.

Netop i et hus, der skal indeholder blandt andet føde-, neonatal- og børneafdeling i stueetagen og to yderligere etager med i alt 140 sengestuer, er det vigtigt at indtænke de helende værdier, som de grønne omgivelser kan bidrage til.

”Værdier der går igen i gårdrummene, som vil udgøre rolige, beskyttede zoner, hvor personale, pårørende og patienter kan trække ud, når der er brug for en pause”, tilføjer han.

Gør en forskel

Ud over et særligt fokus på landskabet er vinderforslaget designet ud fra de mennesker, der skal have deres daglige gang på sygehuset.

Gennem en analyse af arbejdsgange og nærhedsbehov er huset designet til at sikre hverdagens arbejdsgange samt etablere funktionelle og æstetiske rammer med lyse rum, overblik og et godt arbejdsmiljø.

“Projektets styrke er de logiske og funktionelle løsninger. Det nye byggeri kobler sig naturligt til det eksisterende sygehus, og projektet kan derudover let udvides yderligere. Samtidig fremmer designet synergien sygehusets afdelinger imellem”, siger Carsten Jensen.

I dette projekt er Arkitema Architects arkitekter for MT Højgaard, der indgår i det fælles konsortium, som udover MT Højgaard består af ejendomsforvaltningsselskabet Deas samt investorerne Industriens Pension, PensionDanmark, PKA og Sampension.

Den nye sygehusopgave i Slagelse føjer sig til en række af andre såkaldte OPP-projekter (se faktaboks), som Arkitema Architects har vundet de seneste år.

Bygning skal stå klar til indflytning i starten af 2018.

OPP-projekt i Slagelse frem til 2018
Omfang: 15.335 kvm
Udbyder: Region Sjælland
Ingeniør: MT Højgaard og MOE
Arkitekt: Arkitema Architects
Landskab: Arkitema Urban Design
Totalentreprenør: MT Højgaard
Præmiering: 1. præmie i OPP-konkurrence
År: 2015-2018


OPP-modellen
OPP står for offentligt privat partnerskab og er kendetegnet ved, at det offentlige ikke blot udbyder opførelsen af et anlæg eller en bygning, men at finansiering, design, etablering samt drift og vedligeholdelse bliver koblet i ét samlet udbud.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078