23948sdkhjf

Randers: Frivillige underviser mennesker med kroniske lidelser

Målet med kurset er at give deltagerne en bedre hverdag ved hjælp af de værktøjer, man kan tilegne sig på møderne.
Randers Sundhedscenter udbyder nu i samarbejde med frivillige undervisere kurser for mennesker med kroniske lidelser.

Det kan være svært at affinde sig med, at man ikke længere kan bære fyldte indkøbsposer op ad trappen, og det kan være et hårdt slag at indse, at man ikke længere har overskud til at lege med sine børn eller børnebørn. Men man kan få et bedre liv med sin kroniske sygdom, hvis man lærer at tackle de symptomer, der følger med, og af og til kan man også lave livsstilsændringer, der forbedrer situationen.

Ole Dallris er uddannet til at undervise på kurset ”Lær at tackle kronisk sygdom”, men hans kendskab til problematikkerne for kronikere går langt dybere. Han lider nemlig af kronisk kræft i knoglemarven, myelomatose, og han har levet med sygdommen i næsten 17 år.

”Jeg bruger af og til mine egne erfaringer som eksempel i undervisningen, for jeg har selv været igennem mange af de ting, som kursisterne er udfordret af i dag,” fortæller Ole Dallris.

Man kan deltage på kurserne med enhver form for kronisk sygdom, og man behøver ikke have en specifik diagnose for at deltage – der kan for eksempel være tale om kroniske smerter i ryggen, som man ikke kender årsagen til.

Realistiske mål

Hvis man har en kronisk sygdom, må man ofte slås med en masse følgevirkninger som for eksempel smerter, træthed, søvnbesvær, stress og muskelspændinger. Noget af det kan afhjælpes, hvis man laver forskellige livsstilsændringer, men det kan være svært at komme i gang med, hvis man generelt mangler overskud i hverdagen. Det er noget af det, Ole Dallris er klar til at hjælpe med.

”Vi afslutter hver mødegang med at lave en handleplan for de ændringer, man kunne tænke sig at indføre i sit liv. Det er vigtigt at man starter stille op og sætter realistiske mål. Hvis man for eksempel vil i gang med at motionere, kan det være et mål, at man starter med at gå en tur rundt om blokken en gang om dagen eller et par gange om ugen,” fortæller Ole Dallris.

Målet med kurset er at give deltagerne en bedre hverdag ved hjælp af de værktøjer, man kan tilegne sig på møderne, fortæller han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109