23948sdkhjf

Holstebro med i hidtil største telemedicinske projekt

3.000 borgere har målt deres blodtryk hjemme, og resultaterne er sendt elektronisk til byens sundhedscenter.
Mange års dansk indsats mod forhøjet blodtryk har hidtil ikke givet tilstrækkelige resultater. Det mener forskere fra Universitetsklinik for Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse på Regionshospitalet Holstebro.

De har netop færdiggjort resultaterne af det hidtil største danske telemedicinske projekt, hvor over 3.000 borgere har målt deres blodtryk hjemme, og resultaterne er sendt elektronisk til sundhedscentret i Holstebro.

Halvdelen af de 55-64 årige har et blodtryksproblem. Hos de fleste af dem er blodtrykket forhøjet, når de måler det derhjemme. Resten har enten et for højt eller for lavt blodtryk, når det måles i et konsultationsværelse, selv om det er normalt ved hjemmemålingen.

Projektet i Holstebro viser også at halvdelen af de, der allerede er i blodtryksbehandling, stadig har for højt blodtryk.

Nye indsatser

Projektet er gennemført af forskerstuderende, læge Nikolai Hoffman-Petersen. Han er bekymret over, at blodtrykket er ude af kontrol hos så mange.

"Vi har i dag effektiv og billig medicin, der kan sætte blodtrykket ned hos de allerfleste uden synderlige bivirkninger. I forhold til den nye, dyre sygehusmedicin taler vi her om småpenge. De fleste piller koster under 1 kr. pr. styk," siger han.
.
Professor Erling Bjerregaard Pedersen fra Universitetsklinik for Nyresygdomme og Blodtryksforhøjelse i Holstebro, mener, at resultaterne bør føre til nye og anderledes indsatser mod forhøjet blodtryk.

"Måske skal der rutinemæssigt tilbydes hjemmeblodtryksmåling til midaldrende i hele landet. Det kan også være, vi skal oprette kursustilbud til folk med forhøjet blodtryk, så de kan ændre livsstil og måske slanke sig og bruge mindre salt i deres mad, ligesom vi har diabetesskoler", siger han.

Projektet i Holstebro har fået støtte af Trygfonden, Region Midtjylland og Holstebro Kommune. Desuden er byens læger gået aktivt ind i projektet, og de tager sig nu efterfølgende af de patienter, der har fået målt forhøjet blodtryk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11