23948sdkhjf

Patienter skyder havenisser i genoptræningen

Nyt virtuelt spil gør det sjovt og motiverende for hjerneskadede patienter at genoptræne armfunktionen.
Medarbejdere fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter har i samarbejde med en privat virksomhed udviklet et virtuelt skydespil, som gør det sjovt og motiverende for hjerneskadede patienter at genoptræne deres armfunktion.

Det nye virtuelle spil er målrettet patienter, der har fået en hjerneblødning eller anden skade i hjernen og derfor typisk er blevet delvis lammet i den ene side. Det er en afgørende faktor i patienternes genoptræning, at de træner intensivt, og at bevægelserne bliver gentaget mange gange.

Den nye teknologi består af nogle briller og en sensor, som registrerer patienternes armbevægelser. Det virtuelle univers er lavet som et skydetelt, hvor den virtuelle person i spillet skal skyde forskellige ting med en pistol – eksempelvis tallerkener, kopper og havenisser. Pistolen styres i virkeligheden af patienternes arm.

"Hele idéen med at udvikle det nye virtuelle spil er at arbejde med patienternes motivation. Det skal være sjovt at genoptræne armen og samtidig effektivt, og det bliver genoptræningen netop i et energisk virtuelt univers. Det, der er så interessant ved denne teknologi, er, at man kommer ind i en helt anden verden, når man tager de virtuelle briller på. Vi står nu med en ny træningsmetode, der bruger en ny teknologi. Jeg tror, at denne form for genoptræning med tiden vil vokse sig større, og der er helt klart potentiale for at udvikle endnu mere af den slags teknologi til gavn for patienterne", siger udviklingsansvarlig ergoterapeut Jim Jensen fra Udviklingsenheden på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

På nuværende tidspunkt har patienter afprøvet en prototype af den nye teknologi. Deres umiddelbare respons har været udelukkende positiv, fortæller HE Midt. Det virtuelle spil er finansieret med eksterne midler, og selve idéen til konceptet er opstået i en arbejdsgruppe med medarbejdere fra forskellige faggrupper fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Teknologien er udviklet sammen med virksomheden Kanda.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078