23948sdkhjf

Nytænkende demenscenter i Aalborg

Demenscenter Øst er et ambitiøst projekt, som skal tilbyde de sværest demensramte et sted at bo, et sted at føle sig hjemme, et sted at blive forstået og et sted at føle sig tryg og sikker.
I Aalborg har Ældre- og Handicapudvalget besluttet at bygge et nytænkende center, som er målrettet demensramtes særlige udfordringer.

Tre boligselskaber har prækvalificeret sig til at deltage i konkurrencen om udformningen af demenscentret, som skal skabe trygge og sikre rammer for beboerne. Derudover skal det skabe rum for pårørendes tilstedeværelse og et godt arbejdsmiljø for medarbejderne. De tre konkurrencedeltageres forslag til Demenscenter Øst blev præsenteret for Ældre- og Handicapudvalget tidligere på måneden. Efterfølgende er forslagene blevet vurderet af en dommerkomité og tekniske rådgivere, og onsdag udpegede Ældre- og Handicapudvalget Domea som vinder.

Domea foreslår en landsby bestående af forbundne, selvstændige punkthuse i en og to etager. Landsbyen danner et lukket uderum med mange forskellige aktivitets- og stemningsrum. Der er også mindre bygninger til fælles- og støttefunktioner. Landsbyen har én indgang. Den arkitektoniske idé skaber en reference til enfamiliehuset og mimer landbyens hovedgade med en blanding af hjem, butiksfacade og grønt. Dermed imødekommer Domeas forslag til et demenscenter ønsket om at skabe et hjem, hvor demensramte kan bo og leve som i eget hjem.

Et helt nyt tilbud

Dommerkomitéen har i sin anbefaling af Boligselskabet Domeas projekt lagt vægt på, at forslaget rummer en stor forståelse for målgruppen af svært demensramte borgere. Samtidig er forslaget nytænkende i sit koncept og skaber gode rammer for pleje, omsorg og rehabilitering, som imødekommer de demensramtes særlige udfordringer.

"Vi har et ønske om at skabe et helt nyt tilbud til vores borgere med demens og deres pårørende. Tanken er at integrere bygning og pædagogik for at skabe trygge rammer og hjemlige omgivelser. Derfor har vi blandt andet hentet inspiration til byggeriet i demenslandsbyen i Holland, som er nyskabende inden for pleje af demensramte," fortæller rådmand Thomas Krarup, som glæder sig over det foreløbige resultat af konkurrencen og retter en særlig tak til alle dem, som har bidraget til projektet.

Projektet skal nu konkretiseres og videreudvikles, så det i endnu højere grad tilgodeser de sværest dementramte borgere. Det bearbejdede forslag skal drøftes af Ældre- og Handicapudvalget i januar.

Ældre- og Handicapudvalget har også udskrevet en konkurrence om navnet på det nye demenscenter. Navnet skal besluttes på udvalgsmødet sidst i november.

Demenscentret skal rumme 72 boliger, hvoraf 66 opføres af en almen boligorganisation. Aalborg Kommune opfører de sidste seks boliger plus 970 m2 servicearealer, som blandt andet skal rumme et daghjem. Demenscentret placeres på Tornhøjvej 6 og 8A i Aalborg Øst, og forventes at være klar til indflytning i december 2017.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11