23948sdkhjf

Forskning: Privat hjemmehjælp er dyrere

Ny forskning viser, at private øger omkostningerne på fritvalgsområdet, KORA netop har offentliggjort.
Jo større en andel af modtagerne af praktisk hjælp, der vælger en privat leverandør, jo dyrere er det for kommunen selv at levere den tilsvarende ydelse.

Det konkluderer Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) i en ny analyse, der blev offentliggjort i går tirsdag.

"Ret få borgere vælger en privat leverandør til personlig pleje, og her påvirker det ikke kommunens omkostninger," skriver KORA.
Formand for FOA, Dennis Kristensen, mener at analysen bekræfter FOA's formodning om, at øget fritvalg og inddragelsen af private giver flere omkostninger.

"Der bliver ellers lobbyeret voldsomt for det modsatte synspunkt,” siger forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen.

Analysen undersøger omkostningerne som følge af den såkaldte ”godkendelsesmodel” på fritvalgsområdet uden priskonkurrence gennem udbud.

Analysen viser, at en forøgelse af den private markedsandel med fem procentpoint i gennemsnit øger de kommunale timepriser med 4,3 kroner i faste 2013-priser. I forhold til den gennemsnitlige timepris for praktisk hjælp fra 2008 til 2013 på 397 kroner svarer dette til en estimeret omkostningsforøgelse på 1,1 procent.

”Det her bør mane til eftertanke blandt de grupper, der i årevis har gjort sig til fortalere for at mere konkurrence fra private altid er vejen til lavere priser,” siger Dennis Kristensen.

Hele analysen kan læses her
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.184