23948sdkhjf

Værdig ældrepleje: Et skridt i den rigtige retning

”Adskillige års besparelser har ført til alt for mange eksempler på uværdig og utilstrækkelig pleje af svækkede ældre mennesker. Det skal der gøres op med nu," siger Bjarne Hastrup, direktør for Ældre Sagen.
”En værdighedsmilliard er et stort skridt i den rigtige retning for svage ældre i Danmark.”

Sådan lyder den første reaktion fra adm. direktør i Ældre Sagen, Bjarne Hastrup, efter, at Regeringen sammen med DF, De Konservative og Liberal Alliance har indgået aftale om Finansloven for 2016.

”Adskillige års besparelser har ført til alt for mange eksempler på uværdig og utilstrækkelig pleje af svækkede ældre mennesker. Det skal der gøres op med nu; værdigheden skal tilbage,” siger en optimistisk Bjarne Hastrup og påpeger, at det er vigtigt at sikre, at de ekstra midler rent faktisk bliver brugt på ældreområdet.

”Det kan f.eks. være bedre bemanding på plejehjemmene, især i aften- og nattetimerne. Det kan også være bedre og mere hjemmehjælp til de allersvageste, eller ekstra hænder, så ældre kan komme ud i frisk luft. Det kan være appetitlig og frisklavet mad, og indflydelse på eget liv fx ved sengetider. Det afgørende er, at den enkelte ældre får en mere værdig pleje og et mere værdigt liv. Det har også betydning for pårørende. Vi ved, de pårørende yder en stor og ofte belastende indsats for deres ældre familiemedlemmer i hverdagen, og derfor vil en mere værdig ældrepleje også være en aflastning for dem.”

Den ældre medicinske patient

Med Finansloven samt Satspuljeaftalen har parterne bag finansloven afsat to milliarder kroner over de næste fire år, der især skal bruges til at bekæmpe overbelægning og til en handlingsplan for medicinske patienter.

”Der er alt for mange medicinske afdelinger med massive overbelægningsproblemer, hvor patienterne ligger på gangene eller i depotrum, og hvor personalet har hænderne mere end fulde, så risikoen for fejl bliver større. Derfor er det positivt, at der bliver afsat midler til at nedbringe overbelægningen hurtigst muligt, og der samtidig udarbejdes langsigtede løsninger med en handlingsplan for medicinske patienter,” slår direktøren fast.

"Der bliver fortsat sparet på boligydelsen til plejeboliger, og det vil ramme ældre med lave indkomster. Og det ser ikke ud til, at kompensationen for dette er tilstrækkelig, men det vil vi regne videre på," siger direktøren.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078