23948sdkhjf

Er flere nattevagter i træk bedst?

- Eller risikerer man flere sygdomme, når man som plejepersonale igen og igen møder ind i de sene nattetimer? Ph.d.-studerende forsvarer sin forskning på næste torsdag. Interesserede er velkomne.
Hvad er bedst, mange eller få nattevagter i træk?
Og hvad er de akutte fysiologiske effekter af antallet af nattevagter i træk?

Det har ph.d.-studerende Marie Aarrebo Jensen undersøgt.
Hun forsvarer sin ph.d.-afhandling på torsdag den 3. december kl. 13.00 på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Natarbejde er et vilkår inden for mange erhverv, specielt blandt plejepersonale.
Der findes derfor også en række anbefalinger til, hvordan natarbejde optimal set organiseres for at minimere risikoen for sygdom. Én anbefaling er, at man bør have så få nattevagter i træk for at forskubbe kroppens biologiske rytmer mindst muligt og for at søvntabet ikke bliver for stort.

"Anbefalingerne bygger på vores generelle viden om, hvordan natarbejde påvirker vores krop, men der mangler videnskabelig evidens for, at risikoen for sygdom bliver mindre, hvis man følger anbefalingerne. Samtidig foretrækker mange natarbejdere at arbejde mange nætter i træk, fordi det giver færre skift mellem dag og nat og flere fridage i træk. Spørgsmålet er derfor om, hvordan man bedst organiserer natarbejdet, så det skader helbredet mindst muligt," lyder det fra forskeren.

Ph.d-studiet var er en del af projektet ”Midt om Natten”, hvor forskerne indsamlede data fra 73 politimænd, mens de havde to, fire og syv nattevagter i træk.

Forsvaret foregår på engelsk. Interesserede er velkomne. Efter forsvaret afholdes en reception, hvor gæster og andre deltagere er velkomne.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.579