23948sdkhjf

Danske og norske arkitekter bag sygehus til fem milliarder

Det nye supersygehus i Sarpsborg syd for Oslo er bygget på basis af ’verdens bedste åbne BIM-model’.
Mandag den 30. november indviede Kong Harald 5. af Norge det nye Sykehuset Østfold Kalnes, der har kostet over seks milliarder norske kroner at bygge.

Arkitema Architects, Arkitema/ELN Architects, Aart Architects og Cowi står bag projektet, der sætter nye standarder for norsk sygehusbyggeri ud fra tanken om at reducere indlæggelsestiden og optimere personalets arbejdsgange.

Det 89.000 kvadratmeter sygehus bygger på en avanceret, digital 3D-model, som er blevet brugt gennem hele design- og projekteringsfasen til at skabe et af Norges mest moderne sygehuse.

- 3D-modellen har været et suverænt værktøj til at skabe et både effektivt og helende behandlingsmiljø. Med modellen har vi indfriet Helse Sør-Østs vision om at give alle patienter enestuer med udsigt til de grønne omgivelser, samtidig med at den har givet os en unik mulighed for at optimere flow og arbejdsgange, fortæller Anders Strange, CCO og partner i Aart Architects.

En anden markant gevinst ved modellen har været en mere effektiv byggeproces. Sygehuset står således færdig et halvt år før den oprindelige tidsplan.

Sykehuset Østfold Kalnes er et af de største byggeprojekter i Norge og samler fire tidligere sygehuse samt psykiatri under samme tag. Projektet modtog sidste år Building Smart Internationals pris for det bedste åbne BIM-projekt.

- Projektet er det første så omfattende og komplekst digitale projekt af sin art i Norge og i Danmark. Vi oplevede, at vores brugerprocesser tog et kvantespring, da modellen blev aktiveret. Nu kunne den enkelte medarbejder se netop de rum, som vedkommende skulle arbejde i – og samtidig være med til at påvirke den mest optimale udformning af rumlighederne, siger Wilhelm Berner-Nielsen, partner i Arkitema Architects.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125