23948sdkhjf

Julen kan være ensom for demensramte familier

”Ingen bør stå alene med demens”. Sådan lyder budskabet i Alzheimerforeningens julekampagne, der sætter fokus på de 400.000 danskere, der er nære pårørende til et menneske med demens.
Julen er for de fleste en glædelig tid, hvor familien er i centrum. Men for mange pårørende til mennesker med demens, byder julen også på ensomhed og mange andre svære følelser.

´"Julen er fuld af traditioner og minder, og derfor kan det være en rigtig svær tid at gå igennem som pårørende til én med demens. Pludselig står det skærende klart, hvordan ens liv er forandret, og at der er en tid, der aldrig kommer tilbage," fortæller Ane Eckermann, der er demensfaglig projektkoordinator i Alzheimerforeningen.

Hun tilføjer, at mange pårørende oplever at føle sig ensomme, fordi de ofte står alene med den store opgave, det er at passe et menneske med demens. Flere oplever, at de bliver distanceret fra deres partner, som sygdommen skrider frem og omsorgsopgaverne vokser, og fire ud af ti pårørende til en dement rammes af stress eller en depression, viser et studie fra National Institute for Health Research i England.

For mange bliver de sociale sammenkomster i julen desuden en uoverskuelig opgave, og mange par med demens inde på livet vælger at trække sig. Omvendt oplever en tredjedel af demensramte familier, at vennerne falder fra efter diagnosen er blevet stillet. Det viser en undersøgelse fra den engelske Alzheimer’s Society. Noget der ifølge Ane Eckermann skyldes, at der generelt er meget berøringsangst og tabu forbundet med demens.

Skab åbenhed

Hen over julen stiller Alzheimerforeningen skarpt på nogle af de mennesker, der har demens helt inde på livet. Igennem en serie små videoportrætter, fortæller en række pårørende om de udfordringer, de møder i deres hverdag. En af de medvirkende er Rie Dalsgaard, hvis mor led af Alzheimers sygdom:

"Du skal lade som om, at du har overskud og tage ansvar for en anden person, samtidig med at du er i dyb sorg," forklarer hun om den svære tid.

Alzheimerforeningen ønsker med kampagnen at skabe mere åbenhed omkring demens, så ingen pårørende står alene med sygdommens byrde.

"Vi vil gerne vise nye veje og give livsmod til de mange pårørende, der hver dag er vidne til, hvordan deres elskede forsvinder længere og længere ind i glemslen. Og vi har brug for al den hjælp vi kan få," fortæller direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.626