23948sdkhjf

Norsk forskning: Småt er godt til demensramte

Personcentreret pleje mindsker depression og uro, viser forskning fra Norge.
Fagfolk, der dagligt beskæftiger sig med pleje af demensramte, kender til personcentreret pleje - en plejefilosofi og -metode, der er udviklet af den nu afdøde engelske professor i psykologi, Tom Kitwood.

Værdsættelse, Individorientering, Perspektiv og Socialt miljø danner akronymet VIPS. VIPS-elementerne er blevet til en VIPS-praksismodel, en model som en norsk forskergruppe gennem en årrække har undersøgt effekten af.

Resultatet af forskningen er bl.a., at personcentreret pleje mindsker depression og uroforhold ligesom størrelsen af de enkelte plejehjemsafsnit, ledelsen og bemanding har betydning for kvaliteten af plejen. Det skriver National Videnscenter for Demens.

Anvendelsen af VIPS-modellen havde 'signifikant gavnlig effekt' på forekomsten af depressive symptomer - og både VIPS-modellen og Dementia Care Mapping havde 'signifikant gavnlig effekt på uro og psykotiske symptomer blandt beboerne'.

Resultaterne indikerer også, at størrelsen af de enkelte afsnit på plejehjemmet - snarere end selve plejehjemmet - har betydning. Generelt sås bedst effekt af VIPS-modellen på afsnit med få beboere.

Læs mere på National Videnscenter for Demens.

Anbefalinger
På baggrund af deres forskning giver den norske forskergruppe følgende anbefalinger for plejehjem, der ønsker at implementere personcentreret pleje:
• afsnittene skal være tilstrækkeligt små til, at ledelsen kan gennemføre den form for ledelse, der beskrives i VIPS-modellen
• der skal være nærhed mellem medarbejderne og lederen, der bør fremstå som en person med administrativ og professionel autoritet
• bemandingen bør være over minimumsgrænsen
Kilde: National Videnscenter for Demens
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079