23948sdkhjf

Privat velfærd i fremgang i 2015

Ny redegørelse viser, at kommuner og regioner i stigende grad udliciterer velfærdsopgaver. "Eksport af velfærdsydelser kan den offentlige sektor være med til at skabe rammerne for," mener Dansk Erhverv.
Den netop offentliggjorte konkurrenceredegørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet viser, at den offentlige sektor i stigende grad inddrager og involverer private aktører i at løse velfærdsopgaver.

De danske kommuner fører an, men både regioner og staten har gennem de seneste år også øget samarbejdet med det private erhvervsliv. Det er positivt, fordi øget offentligt privat samarbejde muliggør en bedre og billigere offentlig sektor, mener Dansk Erhverv.

"Adskillige analyser viser, at der er stort potentiale for både at gøre tingene billigere og skabe en højere kvalitet ved at konkurrenceudsætte. Dagens rapport viser dog også, at fremgangen er lille, og at der fortsat er masser af muligheder for at sende flere offentlige opgaver i udbud," siger Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

”Gevinsterne ved at sende offentlige opgaver i konkurrence er væsentlige. Det offentlige kan køre meget længere på literen, uden at det går ud over kvaliteten. Derfor kommer vi til at se flere udbud, men det går ikke hurtigt nok. Vi mener, at der skal sættes måltal op for, hvor stor en andel af det offentliges opgaver, som skal i konkurrence,” siger markedschef Jakob Scharff fra erhvervsorganisationen, Dansk Erhverv.

Regeringen har varslet, at den til foråret vil offentliggøre en strategi for offentligt privat samarbejde – ligesom den i regeringsgrundlagt har formuleret, at den vil sætte måltal på omfanget af offentlige opgaver i konkurrence.

”Måltal er en virksom måde til at få gang i udbud i den offentlige sektor, så det er vi tilhængere af. Vi mener, at opgaver for yderligere 50 milliarder kroner skal i udbud inden 2020. Det er selvfølgelig vigtigt, at det sker på en måde, hvor kvaliteten følger med, og firmaerne ikke går konkurs, hvilket kræver at udbud både tager højde for kvalitet og pris,” siger Jakob Scharff.

Gennem årtier har det vist sig, at offentlig-privat samarbejde har skabt en god platform for, at virksomheder kan vokse sig store i Danmark for siden at eksportere ydelserne til andre lande og dermed skabe job og velstand i Danmark. Derfor er der et overset vækstpotentiale i Danmark i netop offentligt privat samarbejde.

”Den offentlige sektor har per definition ikke den store motivation til at gå til udlandet for at eksportere velfærdsydelser. Derfor er der et helt andet eksportpotentiale potentiale ved private aktører, men eksporten kan den offentlige sektor være med til at skabe rammerne for,” siger Jakob Scharff.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094