23948sdkhjf

Se video: Lam mand får ben at gå på

Robotteknologi - Rewalkeren - hjælper 27-årige Tobias, der har en skadet rygmarv, med at gå. Det sker på Vestdansk Center for Rygmarvsskade.

En rygmarvsskadet mand, der er lammet fra brystet og ned, er begyndt at gå med hjælp af robotteknologi.
Magasinet Pleje har omtalt exoskelettet 'Rewalkeren', da teknologien kom til Danmark. Og lige nu får 27-årige Tobias Jensen fra Aalborg bogstaveligt talt ben at gå på på VEstdansk Center for Rygmarvsskade.

Tobias brækkede i 2011 ryggen tre steder i forbindelse med en trafikulykke og blev lammet fra brystet og ned. I dag sidder han i kørestol.
Ved at påføre ham et exoskelet kan han komme op at stå og gå igen. Et exoskelet er robotteknologi, der fungerer som et slags udvendigt skelet, der bliver spændt på kroppen og kan holde en person oprejst og hjælpe vedkommende med at gå. Teknologien kan registrere, når eksempelvis Tobias Jensen tilter kroppen til siderne, og benene begynder dermed at gå, selvom de er uden muskelkraft og følesans.

Pionerer gør det umulige muligt
Tobias Jensen er den første dansker, der er lammet fra brystet og ned, der afprøver et Rewalk-exoskelet som en del af et pilotprojekt mellem Bandagist-Centret og Vestdansk Center for Rygmarvsskade.
Bandagist-Centret har udlånt exoskelettet til Tobias Jensen i en prøveperiode. I fem uger har Tobias Jensen trænet fem dage om ugen på Vestdansk Center for Rygmarvsskade, hvor flere ansatte er uddannet som certificerede brugere af teknologien. I løbet af de fem uger har han lært at betjene exoskelettet og gå med det.

"Der er ingen tvivl om, at der er et stort potentiale i robotteknologien, der vil få stor betydning for patienter med rygmarvsskade i fremtiden. Det giver kørestolsbrugere som Tobias Jensen mulighed for at komme op i øjenhøjde med andre mennesker, og det har stor betydning for, hvordan man klarer sig socialt, når man er handicappet," siger Lasse Thulstrup, der er overfysioterapeut på Vestdansk Center for Rygmarvsskade.

Nu har Tobias Jensen lånt exoskelettet med hjem indtil januar for at afprøve, hvordan det er at kunne bruge exoskelettet i dagligdagen i og udenfor hjemmet.

"Som en højtspecialiseret enhed inden for rehabilitering er vi naturligvis meget interesserede i at få lov at undersøge, hvad det har af følgevirkninger, når en lammet person kommer op og går ved hjælp af et exoskelet. Vi formoder, at der er en lang række fordele for eksempelvis kredsløb, knogler, led og fordøjelse," siger overfysioterapeuten.

"Hvis jeg kunne få bevilliget mit eget exoskelet, vil jeg ikke længere være så hæmmet, som jeg er i dag. Det ville eksempelvis betyde, at jeg kan komme op ad trapper, og det åbner en masse muligheder for mig. I dag er der mange steder, jeg ikke kan komme hen, fordi det kræver, at jeg skal op ad nogle trapper. Det vil give mig nye muligheder – også når det kommer til jobmulighederne, når jeg bliver færdig med min uddannelse til ergoterapeut", siger Tobias Jensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078