23948sdkhjf

"Kære borgmester"

Direktør Nis Peter Nissens, Alzheimerforeningen, brev til samtlige af landets 98 borgmestre.
«Kommune» att. Borgmester «Borgmester»
«Postnr» «By»


København, den 4. januar 2016
Kære «Borgmester»

Allerførst vil vi ønske dig, dine byrådskolleger, medarbejdere samt alle borgere i «Kommune» et rigtigt godt nytår.

2016 bliver på mange måder et udfordrende og spændende år. Du og dine byråds-kolleger skal træffe vigtige beslutninger, der får afgørende betydning for de borgere i kommunen, der fx pga demenssygdom, har behov for behandling, omsorg og pleje for at kunne leve et godt og værdigt liv med demenssygdommen.

Værdighed er blevet et nøglebegreb i den politiske debat om prioritering af res-sourcerne til ældreområdet. På finansloven 2016 er der afsat en ekstra milliard kro-ner til kommunernes indsats på dette område. De ekstra midler er som bekendt betinget af, at byrådet inden d. 1. juli vedtager og offentliggør en værdighedspolitik for ældreområdet. Værdighedspolitikken skal beskrive overordnede værdier og pri-oriteringer for kommunens ældrepleje.

Vi ved godt, at det ikke er nogen nem opgave at prioritere ressourcerne til at imø-dekomme de mange forventninger til kvalitet i den kommunale indsats. Men uden tilstrækkeligt personale til at gøre værdighedspolitikken til virkelighed, risikerer den at blive værdiløs og uden betydning for de mennesker, politikken gerne skulle handle om - fx de svage og sårbare demenssyge, der ikke kan tage vare på egen værdighed.
Især på plejehjem, hvor 60 – 80 procent af beboerne lider af svær demenssygdom, er antallet af kvalificerede fagpersoner helt afgørende for kvaliteten af behandling, omsorg og pleje.

For «Kommune» giver finansloven mulighed for et ekstra tilskud på ca. «Beregnet» kroner om året fra 2016 og frem. Vi har derfor et nytårsønske, som vi håber, du og dine kolleger i byrådet vil være med til at indfri:
Alzheimerforeningen opfordrer dig til at sikre, at «Kommune» bruger sin andel af ”værdighedsmilliarden” til at ansætte mere personale på kommunens plejehjem.

Vi ved at tiden er knap, og at I får meget travlt, hvis I inden 1. juli 2016 skal vedtage en værdighedspolitik for ældreplejen i jeres kommune. Vi vil derfor gerne tilbyde en hjælpende hånd.
Konkret vil vi foreslå, at det som en overordnet værdi i værdighedspolitikken for ældreplejen i «Kommune» besluttes
  1. at alle plejehjem i «Kommune» altid skal have tilstrækkeligt personale med passende uddannelse og de nødvendige kompetencer som sikrer en god kvalitet i behandling, rehabilitering, pleje og omsorg,
  2. at alle plejehjem i «Kommune» er bemandet døgnet rundt, så personalet hurtigt kan opdage om en beboer har brug for hjælp og støtte, og uden for-sinkelse kan give ham eller hende den hjælp, han eller hun har brug for med hensyn til sikkerhed, sundhed og værdighed.

Ovenstående konkrete forslag er ikke grebet ud af den tomme luft. Kravene genfindes bl.a. i den svenske kvalitetsstandard for behandling, rehabilitering, pleje og omsorg på plejehjem.(1)
Standarden er udarbejdet i samarbejde med bl.a. de svenske kommuner, private leverandører, fagbevægelse, Socialstyrelsen og Alzheimerforeningens søsterorganisation i Sverige. Kravene er derfor både velbegrundede og af-stemt med den praktiske virkelighed på kommunale og private plejehjem.
I vedlagte notat har vi beskrevet baggrund og dokumentation for hvorfor antallet af kvalificeret personale på plejehjem er afgørende for en værdig behandling, pleje og omsorg til demenspatienter på plejehjem.
Vi håber, at du vil tage initiativ til at værdighedspolitikken får et konkret indhold, der sikrer en værdig bemanding på plejehjem i jeres kommune. Har du spørgsmål eller kommentarer er du velkommen til at kontakte os.

Med venlig hilsen
Birgitte Vølund Landsformand Alzheimerforeningen
Nis Peter Nissen Direktør Alzheimerforeningen

[i]1 SIS: Svensk Standard SS 872500:2015: ”Kvalitet i omsorg, service, omvårdnad och rehabilitering för äldre med omfattande behov i ordinärt och särskilt boende” standarden.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095