23948sdkhjf

Ud af ensomheden og ind i fællesskabet

Type2dialog og kommuner har sammen udviklet en model for implementering af mandeklubber på plejehjem.
For et par år siden blev der sat gang i et tværkommunalt projekt, som gik ud på at udvikle og etablere mandeklubber på plejehjem i Roskilde og på Stevns. Det har nu resulteret i en model for, hvordan man implementerer en klub kun for mænd.

Projektet tager afsæt i erfaringer fra Odder Kommune. Her har Plejecentret Bronzealdervej gennem flere år med succes drevet en mandeklub.

”Vi hørte om erfaringerne fra Odder, og tænkte, her er noget, der er rigtig godt - er der ikke andre, der kan få glæde af det?” fortæller Helene Hoffmann, adm. direktør og stifter af Type2dialog, om projektet.

”Det handler om at øge mental sundhed og reducere ensomhed. Det er dagsordenen,” forklarer hun.

Rundt om på plejehjemmene etablerer ildsjæle tit nye aktiviteter, men hvis ildsjælen forlader projektet, så sker der desværre også tit det, at projektet stopper, fortæller hun. Et af formålene med mandeklub-projektet har derfor været, at få beskrevet en metode til, hvordan man på landets plejehjem kan få en målrettet aktivitet op at stå og kørt i drift, så det ikke blot er baseret på en idé i en enkelt kommune. Det kan være en mandeklub, men det kunne også være andre klubber, forklarer Helene Hoffmann.

Skab struktur

Hvad har projektet vist, er det vigtigste, når et plejehjem skal starte en mandeklub?

”Der er flere ting. Det er blandt andet vigtigt at skabe en struktur. Det er vigtigt at inddrage mændene. Og det er vigtigt at støtte og kompetenceudvikle de personer, der får ansvaret for at styre klubben,” siger hun.

Type2dialog har lavet en model for, hvordan man træner personalet eller de frivillige i drive en mandeklub og inddrager mændene og deres pårørende i at skabe en meningsfuld klub.

Erfaringerne fra mandeklub-projektet er samlet i en helt ny folder, som kan fås gratis hos Type2dialog. I folderen er der både nogle interviews og helt konkrete guldkorn, som man kan bruge, hvis man gerne vil starte en mandeklub op på plejehjemmet, fortæller Helene Hoffmann.

”Og vil man have hjælp til for eksempel at supervisere de frivillige eller pedellen, så har vi en manual, vi tager med på banen, hvis vi bliver involveret. Men det behøver vi ikke blive, man kan bare starte med at få noget materiale,” siger hun.

I samarbejde med Odder, Roskilde og Stevns kommuner har Type2dialog evalueret Mandeklubbernes effekt på mændenes livskvalitet og udviklet en manual for implementering og drift af klubberne.
Et af formålene med projektet er at sikre, at der kan overføres viden til landets øvrige kommuner.
I den forbindelse har Type2dialog haft en gruppe sparringspartnere og eksperter i udvikling, evaluering og implementering på ældreområdet med på råd. Professor emeritus, dr.med. Lars Iversen, tidl. COWI og Statens Institut for Folkesundhed, ergoterapeut Mette Søndergaard, ergoterapeut og ph.d. Mette Andresen, University College Sjælland samt cand.oecon. Eigil Boll Hansen, KORA.
kilde: Type2dialog


Artiklen er bragt 19. februar i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234