23948sdkhjf

Ældreforsker: Mandeklubber giver mening

Der bør være tilbud om mandeklubber på ethvert plejehjem, mener ældreforsker Lis Puggaard.
Alle har brug for et miljø, hvor de føler sig trygge.

Sådan lyder det fra ældreforsker og seniorkonsulent hos Type2dialog, Lis Puggaard.

Mange af de aktiviteter, der i dag er på plejehjem, henvender sig typisk til kvinder, fordi flertallet af medarbejderne og beboerne er kvinder. Og det kan betyde, at mænd føler sig mindre motiverede til at deltage. Derfor skal man tænke i også at lave nogle trygge miljøer og meningsfulde aktiviteter kun for mænd, forklarer Lis Puggaard.

”Det lyder enormt simpelt, men det betyder bare enormt meget for de her mænd at føle, de er en del af et fællesskab, hvor de er sammen med andre mænd, og kan tillade sig måske at sige, nu vil vi bare snakke om damer og numser eller grille pølser og spise af paptallerkener” siger hun.

Det handler om, at folk skal finde mere meningsfuldhed, fortæller hun. Og den meningsfuldhed kommer af, at man gør noget, man selv er med til at vælge.

Det sociale samvær

Som et led i Type2dialogs projekt med Roskilde, Stevns og Odder Kommuner har man set nærmere på mandeklubbens effekt på mændenes livskvalitet.

”Mændene fortæller i de fokusgruppeinterviews, der er lavet, at det at komme i mandeklubben, det har givet dem noget ekstra i livet. Det sociale samvær betyder meget for dem. Det er også nogen, der fortæller, at de har lært nye folk at kende i mandeklubben, som de ikke har set før, fordi de bor på en anden gang, og nu går de sammen en gang imellem og sidder og snakker lidt sammen. Den type af effekter, vil jeg jo sige, er vældig vigtige, når du er på et plejehjem,” siger Lis Puggaard.

Synes du, der burde være en mandeklub på alle plejehjem?

”Det synes jeg bestemt. Der skal helst være noget for enhver. I dag er det jo sådan, at man rigtig gerne vil have mere individuelt rettede aktiviteter, og man inddrager borgerne mere, så de selv kan sige, hvad det er, der giver mening for dem. Og der er ingen tvivl om, at det giver mening for mænd at være sammen med mænd. Så jeg mener bestemt, der skal være tilbud om mandeklubber på ethvert plejehjem,” siger hun.

I samarbejde med Odder, Roskilde og Stevns kommuner har Type2dialog evalueret Mandeklubbernes effekt på mændenes livskvalitet og udviklet en manual for implementering og drift af klubberne.
Erfaringerne fra mandeklub-projektet er samlet i en helt ny folder, som kan fås gratis hos Type2dialog.


Artiklen er bragt 19. februar i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156