23948sdkhjf

Større risiko for demens ved flere hjernerystelser

Specielt sportsfolk er udsatte - undersøgelser påviser patologiske forandringer, beslægtet med forandringer ved Alzheimers. Det skriver Nationalt Videnscenter for Demens.
Der er påvist patologiske forandringer i sportsfolks hjerner, der er beslægtet med de forandringer, der ses ved Alzheimers sygdom. Derved har professionelle boksere, udøvere af amerikansk fodbold, ishockeyspillere og andre med øget risiko for hjernerystelse formentlig også øget risiko for at udvikle demens. Det skriver Nationalt Videnscenter for Demens.

Undersøgelser tyder på, at flere 'lette traumatiske hjerneskader' i løbet af livet er associeret med øget risiko for udvikling af Alzheimer og andre demenssygdomme.

"Siden 1920’erne har man været opmærksom på, at professionelle boksere kan udvikle et demenslignende billede med kognitiv svækkelse og parkinsonistiske symptomer som f.eks. rysten. Den amerikanske patolog og retsmediciner Harrison S. Martland introducerede begrebet ’bokserdemens’ (dementia puglistica) i 1928," skriver Nationalt Videnscenter for Demens.

Personer, der er døde som følge af et hovedtraume, har tegn på ophobning af skadelige proteinstoffer i hjernen, hvilket patofysiologisk set karakteriserer en række neurodegenerative sygdomme som for eksempel Alzheimer og amyotrofisk lateral sklerose (ALS).

"Årsagerne til de påviste sygdomsforandringer hjernen kendes ikke, men det mistænkes, at gentagne, pludselige kraftpåvirkninger af hjernevævet i form af acceleration-deceleration og hurtig rotation spiller en væsentlig rolle," skriver National Videnscenter for Demens, der dog også påpeger, at ikke alle studier finder en sammenhæng mellem hjernerystelse og risiko for udvikling af kognitiv svækkelse eller demens.

"Resultaterne peger måske i retning af, at risikoen for demens først øges efter flere og/eller sværere hovedtraumer."

National Videnscenter for Demens oplyser, at en stikprøveundersøgelse af 37 amatørfodboldspillere har vist en sammenhæng mellem antallet af gange, de har headet til bolden, og sygelige forandringer i hjernens hvide substans samt let forringelse på en hukommelsestest. Der er dog ingen kendte undersøgelser, der viser, at fodboldspillere er mere præ-disponerede for demens end andre.

Det kan således ikke udelukkes, at den kraftpåvirkning, som hjernen får, når man header til en fodbold, på langt sigt kan have problematiske konsekvenser.

Kilde: videnscenterfordemens.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.136