23948sdkhjf

Ældrerådenes Hæderspris går til Jakob Birkler

Jakob Birkler har formået at sætte fokus på det hele menneske i debatter om sundhedssystem og demenspleje.
Jacob Birkler har netop modtaget Ældrerådenes Hæderspris 2016.

Han modtager prisen, fordi han insisterer på kompleksiteten i etiske problemstillinger og på, at svarene aldrig er givet på forhånd, fortæller DANSKE ÆLDRERÅD. Den insisteren højner niveauet i debatter og giver plads til nuancer. Han har bl.a. sat ord på dilemmaer omkring omsorgspligt og omsorgssvigt, og hvorvidt aktiv dødshjælp skal legaliseres.

Jacob Birkler har blandt andet udtalt: ”Et menneske har sin egen værdi og bør ikke reduceres til en udfordring eller en ældrebyrde”. Udfordringen til os alle handler dybest set om, hvordan vi møder vores medmennesker. Kommunalbestyrelser i hele landet er i øjeblikket i tæt samarbejde med ældre- og seniorråd i gang med at formulere værdighedspolitikker for ældreplejen, hvor det netop handler om at sætte det hele menneske i centrum.

”Tak fordi du taler om de etiske spørgsmål og om, hvordan vi holder øje med hinanden. Du får denne pris, fordi vi sætter pris på dit engagement, men også for at huske dig på, at der er fortsat brug for, at du holder øje," lød det fra DANSKE ÆLDRERÅDs formand, Bent Aa. Rasmussen, da han overrakte Ældrerådenes Hæderspris, som bestod af glaskunst forestillende et øje og en glasvase.

Blik for mennesker hele livet

Jacob Birkler var glad og rørt over at modtage prisen.

”Livet skal leves hele livet, og derfor skal vi også finde blik for mennesker hele livet. Det skal ikke blot handle om at hjælpe, men også om at være der. Når vi placerer andre i låste kategorier ved at omtale dem som en udgift, så står vi ikke blot med en forseelse, men også med en forråelse. Med denne pris finder jeg ny energi til at pudse brillerne, så vi bedre kan se hinanden," sagde han og takkede forsamlingen.

Jacob Birkler er netop afgået som formand for Etisk Råd, som han var formand for fra 2010. Han kalder sig klinisk etiker, er uddannet cand.mag. i filosofi og psykologi og har taget en ph.d. i medicinsk etik. Han har gennem en årrække arbejdet med etik og anvendt filosofi i sundhedsfaglig praksis, og er forfatter til en lang række bøger og artikler om filosofi og etik i sundhedsvæsenet.

Prisen består af et glaskunstværk med inskription og uddeles årligt til én eller flere personer der har synliggjort, at ældre har ressourcer til brug for lokalsamfundet, lokalt eller nationalt, har fremmet brugerinddragelsen lokalt eller nationalt eller har fremmet tanken om ældreråd lokalt eller i forhold til lovgivningen. Prisen er indstiftet af DANSKE ÆLDRERÅD. De kommunale ældreråd indstiller kandidater, og bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD udnævner prismodtageren.
I 2015 var samfundsdebattør Erling Tiedemann modtager af hædersprisen. I 2014 var det aldringsforsker, dr. med. Henning Kirk. I 2013 modtog Villy Christensen, tidl. formand for Frederikshavn Ældreråd og fhv. borgmester i Frederikshavn Kommune, hædersprisen. I 2012 modtog Povl Riis, læge og professor, formand for ÆldreForum, prisen, og i 2011 var Hanne Reintoft – socialrådgiver og forfatter - modtager af prisen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125