23948sdkhjf

Værdighed skal være ledetråden i sundhedsvæsnet

DANSKE ÆLDRERÅD opfordrer til, at værdighed sættes i spil som ledetråd for et sammenhængende og ansvarligt sundhedsvæsen.
Værdighed er sat på dagsordenen i kommunerne, og værdighedspolitikker formuleres i et tæt samspil mellem kommunalbestyrelser og ældreråd. 500 folkevalgte ældrerådsmedlemmer opfordrer fra DANSKE ÆLDRERÅDs repræsentantskabsmøde til et tilsvarende tiltag i sundhedsvæsnet.

Muligheden for at bevare sin værdighed som patient er presset, lyder det i en udtalelse vedtaget på DANSKE ÆLDRERÅDs repræsentantskabsmøde i denne uge, og der er behov for større fokus på ældres vej gennem sundhedsvæsnet og på kvalitet i den pleje, behandling og omsorg, som det samlede sundhedsvæsen tilbyder. Ældre udskrives hurtigere fra sygehuset, hvilket skaber et pres på kommunerne, som overtager plejeopgaver, genoptræning og rehabilitering. Nogle færdigbehandlede ældre udskrives ikke, mens andre genindlægges i løbet af kort tid. Det er ikke værdigt og har stået på i for mange år, mener DANSKE ÆLDRERÅD.

Kortere indlæggelsestider giver en øget belastning af pårørende, som i stigende grad involveres i omsorg, pleje og pasning. DANSKE ÆLDRERÅD opfordrer til, at pårørende ikke får funktion af plejepersonalets forlængede arm – hverken på sygehus eller i hjemmet.

"Det er ikke værdigt - pårørende skal have ret til og mulighed for at være pårørende", mener DANSKE ÆLDRERÅD.

Konstruktivt samarbejde

Det gode patientforløb tager udgangspunkt i det enkelte menneske og foregår uden fejl mellem de forskellige sektorovergange, lyder det fra DANSKE ÆLDRERÅD, og et værdigt og godt patientforløb er afhængigt af, at kommuner, sygehuse og praktiserende læger konstruktivt samarbejder om den bedste sundhedsindsats. For den enkelte er det ikke afgørende, hvilken sektor der yder behandling, pleje og omsorg. Men det er kun et værdigt patientforløb, hvis den enkelte mærker sammenhæng og kvalitet. DANSKE ÆLDRERÅD opfordrer til, at der etableres synlige broer mellem de øer i sundhedsvæsnet, som ældre mennesker kommer i kontakt med.

Repræsentantskabet i DANSKE ÆLDRERÅD bifalder, at sundheds- og ældreminister Sophie Løhde har sat sig for at løse ovenstående problemstillinger. DANSKE ÆLDRERÅD opfordrer til, at alle parter lægger sig i selen, så kommunikation og samarbejde mellem sektorerne forbedres.

"Kun hvis alle trækker på samme hammel, er ældre mennesker fremover sikret et værdigt og godt patientforløb", lyder det fra DANSKE ÆLDRERÅD.

DANSKE ÆLDRERÅD ser frem til at:
• Antallet af unødvendige genindlæggelser reduceres til et minimum
• Pårørende får tilbudt den nødvendige støtte og ikke belastes med opgaver
• Samarbejdet mellem de forskellige sektorer i sundhedsvæsnet optimeres
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094