23948sdkhjf

Frisk luft til tankerne

Patienter, pårørende og personale kan igen nyde en tur i det grønne i taghaverne på toppen af Hvidovre Hospital.
Trods iskold blæst gik våren alligevel gennem taghaverne på Hvidovre Hospital, da de blev åbnet for sæsonen torsdag den 7. april, netop til tonerne af bl.a. ”Nu går våren gennem Nyhavn” frembragt at to lokale musikere på harmonika.

”Her på Hvidovre Hospital har vi med taghaverne en helt fantastisk mulighed for at give vores patienter og pårørende mulighed for at få en mundfuld frisk luft i kønne omgivelser. Samtidig er der i haverne fred og ro, hvis der er noget, man lige har brug for at tænke over”, sagde hospitalsdirektør Anders Agger, da han bød velkommen til åbningen af de forårsgrønne haver.

Haverne er forbundet med stisystemer, som giver patienterne mulighed for at både korte og lange gåture. Flere steder er der opstillet borde og bænke både i sol og skygge, hvor patienter og pårørende kan tage en lille pause eller spise et måltid.

Nye tiltag
Anders Agger håber, at haverne vil blive flittigt benyttet, og der er lavet forskellige initiativer for at trække flere patienter en tur i det grønne. Der er opstillet skilte ved udgangen til haverne og der er kommet info-tavler, hvor man kan finde information om havernes gå-ruter og placering af borde og bænke.

Også de frivillige i hospitalets Mødested er blevet opfordret til at informere patienter og pårørende om taghaverne.

Tove Madsen, som er daglig leder af Mødestedet og tovholder på taghaveprojektet, er glad for de muligheder taghaverne giver.

”Alle har behov for at konsumere det at være patient og få ro i hovedet til at bearbejde alle de oplysninger man får. Det kan man gøre i taghaverne, evt. sammen med sine pårørende, og samtidig nyde synet og duften af blomsterne. Det hjælper på det mentale helbred”, siger hun.

Taghaverne er blandt de største i Danmark, og er placeret på taget af hospitalets store ambulatorieetage. Haverne er delt ind i ti forskellige parkanlæg med hver deres arkitektur og blomsterflor. Taghaverne er tilgængelige forår, sommer og efterår via fem forskellige udgange fra Vandrehallen på hospitalets første sal.

Bæredygtigt perspektiv
Udover at være en mulighed for en tur i det grønne, er haverne også en del af hospitalets grønne profil. De mange planter opsamler nemlig de store mængder regnvand, som falder på ambulatorieetagens store tagflade og aflaster dermed kloakkerne i området. Derudover fungerer de grønne taghaver som en ekstra klimaskærm, som kan isolere mod varme og kulde i henholdsvis sommer og vinter. Og endelig så binder de mange blomster og planter en mængde CO2, som eller kunne bidrage til en forringelse af miljøet.

Netop af disse årsager ser man grønne tage på mange større nybyggerier i øjeblikket. Men på Hvidovre Hospital har dette altså været grøn praksis siden hospitalet blev bygget i midten af 1970’erne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093