23948sdkhjf

Lyddæmpende kunst skaber ro

Skærmvægge, prydet af billeder, har betydet tryghed for demensramte og bedre arbejdsmiljø på Kastaniehaven i Give. - ”Jeg har mere ro i hovedet, når jeg går herfra,” siger ergoterapeut Christina Rathleff.
Der er kommet mere ro, flere muligheder i hverdagen og et endnu bedre arbejdsmiljø på Plejecenter Kastaniehaven i Give.

Her har man for nylig fået lyddæmpende kunst på gangene og i fællesstuerne. Og det har gjort en forskel i hverdagen, fortæller personalet.

Der sker meget på en demensenhed, og der er mange lyde, som kan skabe uro, fortæller social- og sundhedsassistent Jette Petersen. Døre, der bliver åbnet og lukket, fjernsyn, der kører og opvaskemaskiner der bliver tømt. Men de nye akustikplader bremser lydene.

”Der kan foregå mange flere ting i rummet, uden at man bliver forstyrret af det. Der er en helt anden ro over alle lydene,” forklarer Jette Petersen.

Giver mindre enheder

De lydabsorberende akustikplader sidder i billeder og skærmvægge med stressreducerende motiver. Skærmvæggene deler de store køkken-alrum op i mindre enheder.

”Der er nogle beboere, der tager alle stimuli ind, og nu kan de bedre sidde i fællesstuen uden f.eks. at blive generet, når døren åbnes og lukkes, for man kan ikke se folk, der går ud og ind af døren,” fortæller hun.

Man kan også bedre sidde og se fjernsyn eller høre musik, uden at det forstyrrer eller støjer.

”For mig handler det om, at vi har fået mere ro på omgivelserne,” fortæller ergoterapeut Christina Rathleff.

Den nye lyddæmpende indretning betyder også meget for arbejdsmiljøet, fortæller Jette Petersen og Christina Rathleff.

Tidligere lagde man mærke til alle lyde, men nu registrerer man dem ikke på samme måde, forklarer de.

”Jeg har mere ro i hovedet, når jeg går herfra,” siger Christina Rathleff.

Hverdagsrehabilitering

På de akustikdæmpende billeder og skærmvægge er der forskellige fotografier af blomster, dyr og landskaber.

”Der er billeder, der tiltrækker beboerne rigtig meget, og giver samtaleemner mange gange i løbet af en dag. Når man f.eks. får øje på et billede af en rose eller en svane, så bliver den lige nævnt og så får man en snak om den. Det er jo fantastisk, at der skal så lidt til,” siger social- og sundhedsassistent Jette Petersen.

Ergoterapeut Christina Rathleff bruger billederne til reminiscens med beboerne.

Billederne giver noget forskelligt til hver og én, forklarer hun. På gangen hænger f.eks. et fotografi af en gård for enden af en lang grusvej.

”Vi har en beboer, som kan fortælle rigtig meget, og når han kommer forbi det billede, så kommer han altid til at tænke på dengang, han var barn, og gik til skole, og han kan se sig selv gå på den her grusvej med bare tæer. Og så kommer vi pludselig ind i barndomshistorien, og han begynder at fortælle. Og det billede ser han hver morgen, når han går ned, og hver gang, han skal op til sin lejlighed. Jeg tænker, dét er hverdagsrehabilitering, når det er bedst,” siger Christina Rathleff.

Den lyddæmpende kunst på Kastaniehaven i Vejle Kommune er finansieret af midler fra satspuljen til indretning af demensegnede plejeboliger.

Der er helt nyt, at man kombinerer lyddæmpning med stressreducerende kunst.
Det fortæller Karsten Andersen, indehaver af virksomheden Sonovision, der sammen med Tidens Rammer står bag de lyddæmpende billeder og vægge, som nu er sat op på Plejecenter Kastaniehaven i Give.
På de 40 mm tykke akustikplader sidder der farverige fotografier af blomster, dyr og landskaber. Alle motiverne er nøje udvalgt, forklarer Karsten Andersen. Undersøgelser viser nemlig, at bestemte typer fotografier af natur har en særlig stressreducerende effekt.
”Vi har interesseret os for det her område de sidste fem år, og vi har set på, hvad for typer af kunst, der virker bedre end andre. Vi har kigget på forskningsresultater fra specielt USA, og vi har også selv involveret os i forskning,” fortæller han.
Sonovision tog for nogle år siden initiativ til et to-årigt forskningsprojekt på en afdeling på Odense Universitetshospital. Her blev 130 personer spurgt, om de ville deltage i et forsøg, hvor de ud fra et katalog med 25 forskellige billeder skulle vælge, hvilke billeder, de kunne tænke sig at have hængende på hospitalstuen. Og det viste sig, at der var en overvældende hang til en bestemt type af billeder. Og det var fotografier af natur.
Kastaniehaven er det første plejehjem, der har fået den nye lyddæmpende kunst. Hos Sonovision vil man følge erfaringerne herfra nøje.
”Og vi ser et stort potentiale i det her”, siger Karsten Andersen.


Artiklen er bragt 6. maj i fagbladet Magasinet Pleje. Derfor ville du normalt skulle bruge en abonnements-kode for at læse den. Vi åbner dog vores online-univers på magasinetpleje.dk for en stund. Derfor kan du lige nu læse hele Magasinet Pleje online - gratis.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14