23948sdkhjf

Ny undersøgelse: Bosteder ser mere vold

Ledere fra 24 af landets socialpsykiatriske bosteder har deltaget i undersøgelsen.
Øget misbrug, stigende antal voldsepisoder og flere beboere med tunge psykiske sygdomme, der ikke får den nødvendige behandling i psykiatrien. Sådan er virkeligheden på et flertal landets bosteder for personer med psykisk sygdom og misbrug.

Det dokumenterer en ny undersøgelse, hvor ledere fra 24 af landets socialpsykiatriske bosteder har deltaget. Det er bosteder, der i beboersammensætning ligner Lindegården, hvor en medarbejder blev knivdræbt af en beboer for præcis to måneder siden.

”Vi er vidende til et kolossalt svigt over hele landet. Både af psykisk syge og de ansatte. Det er rystende. Det er sket frem drab på fire år. Politikerne ser den anden vej, mens personale risikerer deres liv, og beboere lever i frygt,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.

De 24 bosteder er geografisk spredt i hele Danmark. De rummer samlet omkring 600 beboere, der er kendetegnet ved psykisk sygdom og stofmisbrug. Lederne, der har medvirket i undersøgelsen, har fået tilsendt et spørgeskema og derefter medvirket i et dybdegående interview.

Hvert fjerde bosted har aktuelt beboere, der burde være indlagt i psykiatrien. Det er også tilfældet på Lindegården, hvor det seneste drab fandt sted.

Undersøgelsen dokumenterer, at det ofte er en kamp for bostederne at få beboere indlagt. På 22 af de 24 undersøgte bosteder oplyser lederen, at beboere ikke er færdigbehandlede, når de sendes tilbage på bostedet efter indlæggelse i regionen. På knap halvdelen af bostederne sker det ugentligt eller månedligt.

Det sker i takt med, at hverdagen på bostederne er blevet mere brutal i løbet af de seneste fem år, lyder det fra FOA.

Undersøgelsen viser også, at der på 14 bosteder er mere misbrug blandt beboerne. På to er der mindre. Og på 13 bosteder er der flere episoder med fysisk vold mod ansatte, mens der på tre er mindre.

Undersøgelsen er seneste bidrag i en alenlang række, der siden 2012 har fået FOA til at kræve, at der bliver tilført flere ressourcer til hele det psykiatriske område.

”Der er behov for øjeblikkelig politisk handling. Der skal tilføres flere sengepladser i psykiatrien og flere hænder på bostederne. Hvis der sker et drab mere, før de ansvarlige politikere træder i karakter og retter op på flere års massivt svigt, bærer de skylden,” siger Dennis Kristensen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094