23948sdkhjf

I dag lægger syv nye demensvenlige kommuner fra kaj

Køge, Lyngby-Taarbæk, Horsens, Viborg, Randers, Mariagerfjord og Guldborgsund overtager stafetten fra bl.a. Aarhus og Hillerød. Snart bor 30 procent af alle demensramte i demensvenlige kommuner.
Hver eneste år forvilder mere end 1.000 mennesker med en demenssygdom sig væk fra hjemmet eller plejecentret. Mange af dem bliver først fundet, når det er for sent. Af den grund dør 15 demensramte danskere hvert år. Det er en af de store udfordringer, som syv nye demensvenlige kommuner nu vil gøre noget ved.

I dag og imorgen, den 25.-26. maj, igangsætter syv kommuner arbejdet imod at blive nogle af Danmarks første demensvenlige kommuner og styrke demensindsatsen over for de næsten 8.000 demensramte borgere i de syv kommuner, for deres pårørende og plejepersonale.

Sammen med Demensalliancen vil kommunerne over de næste seks måneder dele erfaringer om udfordringer og løsninger og finde svar på nogle af de store udfordringer på demensområdet, som kommunerne i stigende grad vil stå overfor.

De syv kommuner: Køge, Lyngby-Taarbæk, Horsens, Viborg, Randers, Mariagerfjord, Guldborgsund

De syv nye kommuner overtager faklen fra Aarhus, Aalborg, Varde, Hillerød, Stevns og Næstved kommune, der i efteråret tog de første skridt til at skabe demensvenlige kommuner i Danmark.

Faklen gives nu videre og snart vil knapt 30 procent af danskere med demenssygdomme bo i kommuner, der med ambitiøse mål og konkrete handlinger vil arbejde for at styrke demensindsatsen for borgere, pårørende og medarbejdere. Demensalliancens mål er, at samtlige 98 kommuner i Danmark bliver demensvenlige.

Forspring på den nationale demenshandleplan
”Som samfund skal vi være bedre til at hjælpe de mennesker, der er ramt af sygdommen”, udtalte Statsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med hans og Sundheds- og Ældreminister, Sophie Løhdes møde med fagfolk, organisationer, demensramte og pårørende på Marienborg i starten af maj.

Mødet markerede det forestående arbejde med en national handlingsplan på demensområdet, som vil stille forventninger til forbedringer og nye tiltage i kommunerne. Med samarbejdet med Demensalliancen tager de syv kommuner forskud på det arbejde!

Udfordringer som de syv kommuner blandt andet vil finde svar på:
1.Hvordan bliver kommunerne bedre til at spotte demenssygdomme tidligere, så personer med demens kan få den rette hjælp?
2.Hvordan kan kommunerne sikre, at pårørende får hjælp og aflastning, og ikke står alene?
3.Hvordan kan medarbejdere og ledere blive bedre klædt på til at støtte det voksende antal personer med demens og deres pårørende – både i hjemmet og på plejecentre?
4.Hvordan kan kommunerne styrke lokalsamfundets viden om demens?
5.Hvordan sikrer vi flere demensvenlige boliger gennem indretning og nybyggeri?


Tal der taler for sig selv:
1.Demens er den 5. hyppigste dødsårsag i Danmark
2.Hver tredje time dør en dansker af en demenssygdom
3.85.000 er i dag ramt af en demenssygdom
4.Antallet af demente stiger ca. med 10.000 hvert år
5.I 2040 forventes antallet af demente over 60 år at vokse til 120-150.000
6.Op mod 400.000 personer i Danmark lever i dag som nære pårørende til et menneske med demens

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078