23948sdkhjf

Alzheimers: Er en simpel blodprøve svaret?

Foreløbige analyser tyder på, at fundne autoantistoffer kan skelne ret præcist mellem personer med Alzheimer-associeret MCI og andre tilstande. Det skriver Nationalt Vidensenter for Demens.
Amerikanske forskere arbejder på at udvikle en metode til at forudsige, hvilke personer, der vil udvikle Alzheimer. Det skriver Nationalt Videnscenter for Demens.

"Metoden er baseret på analyse af autoantistoffer i blodet ved hjælp af bio-chips. Hvis de foreløbige resultater kan bekræftes i større studier, kan en lettere og billigere diagnosticering af Alzheimers sygdom være på vej," skriver forskningscentret på videnscenterfordemens.dk.

Et forskerteam fra Rowan University School of Osteopathic Medicine har analyseret blodprøver fra 236 personer, hvoraf 50 var kendt med MCI. Ved hjælp af moderne bio-chipteknologi identificerede man 50 biomarkører i form af autoantistoffer i blodserum, der adskilte personer med MCI fra de øvrige deltagere.

De foreløbige analyser tyder på, at de fundne autoantistoffer kan skelne ret præcist mellem personer med Alzheimer-associeret MCI og andre tilstande.

Nationalt Videnscenter for Demens peger dog på, at der er brug for mere forskning på området med et større antal patienter for at komme præcise resultater nærmere.

Fakta
Alzheimers sygdom har en mangeårig præklinisk fase, hvor der sker sygdomsforandringer i hjernen, uden at personen udviser symptomer på demens. Efterhånden som sygdomsprocesserne tager fart, udvikler personen en tilstand karakteriseret ved let kognitiv svækkelse (mild cognitive impairment; MCI), uden at kriterierne for demens er opfyldt endnu. Men det er kun omkring 60 procent af de personer, der har MCI, der med tiden vil udvikle Alzheimer. De resterende 40 procent har let kognitiv svækkelse af andre årsager, som f.eks. vaskulær sygdom i hjernen, depression eller forkert brug af lægemidler eller alkohol.
(Kilde: NVD).



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094