23948sdkhjf

Her styrer patienterne selv deres medicin

Kan man lade indlagte patienter styre deres egen medicin? Ja – og det giver faktisk bedre patientinddragelse og øget patienttilfredshed, siger man fra Hvidovre Hospital.
Når det er tid til medicin på udvalgte kirurgiske afdelinger på Hvidovre Hospital, behøver patienterne ikke sidde og vente på, at sygeplejersken kommer forbi. De kan bare låse et lille skab op i deres natbord og tage de piller, de har behov for.

Som noget nyt har hospitalet i samarbejde med Region Hovedstadens Apotek nemlig gjort det muligt for patienterne selv at styre deres medicin – et initiativ som skal gøre medicineringen lettere, og samtidig involvere patienterne mere i deres eget behandlingsforløb.

Bruger patienternes egne ressourcer
”Rigtig mange patienter kommer jo fra en hverdag, hvor de selv står for at passe deres medicinering, så det fortsætter vi sådan set bare på hospitalet. Det handler om tillid og om at give patienterne mere kontrol, så de er ikke afhængige af personalets arbejdsgange. Derudover føler mange af patienterne sig mindre sygeliggjorte, når vi giver dem det ansvar,” forklarer farmaceut Morten Baltzer Andersen, som er en af forskerne bag projektet om selv-medicinering.

Han fortæller videre, at den gennemsnitlige patienttilfredshed har været markant højere hos de patienter i projektet, som selv har stået for at tage deres medicin. Ved udskrivelsen fortalte 98 procent af de selvmedicinerende patienter, at de vil foretrække selv at stå for medicinen, næste gang de måtte blive indlagt.

Tanken med at gøre patienternes hverdag efter udskrivelse lettere, er også en vigtig del af selv-medicineringensprojektet.

”Ved at give patienterne ansvaret bliver de bedre informeret om, hvilken medicin de får og hvorfor. Over halvdelen af patienterne i projektet siger, at de har følt sig mere trygge ved at skulle udskrives, fordi de har haft helt styr på, hvilken medicin de skulle have – også når de kom hjem. Man kan sige at vi uddanner patienterne og forbereder dem til livet efter udskrivelsen, ” siger Morten Baltzer Andersen.

Ikke for alle
Det er dog ikke alle patienter og alle former for medicin, som kan indgå i selv-medicineringsprogrammet. Hvis patienterne f.eks. er forvirrede eller ikke kan åbne medicinpakkerne, vil det fortsat være sygeplejerskerne, som står for at dosere medicinen.

Projektet omkring selv-medicinering er en fortsættelse af et tidligere projekt fra Hvidovre Hospital, hvor det blev undersøgt, om det var muligt at inddrage patienterne yderligere i egen lægemiddelbehandling.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095