23948sdkhjf

Ny viden: Smerteforskning bør fokusere på hele

Resultaterne fra et smerteforskningsprojekt ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Hospitalsenheden Vest giver ny viden om forholdet mellem smerter og sygefravær.
Den typiske patient med smerter i bevægeapparatet har ondt i flere kropsregioner samtidig eller er ramt af andre lidelser. Det forhold afspejles ikke i forskningen, der ofte kigger på én ting af gangen, f.eks. ondt i ryggen.

Men nu viser resultaterne fra et smerteforskningsprojekt ved Arbejdsmedicinsk Klinik, at de fleste patienter med lidelser i bevægeapparatet har smerter flere steder på samme tid.

"Når vi forsker i bevægeapparatet, fokuserer vi meget ofte på isolerede smertesteder, f.eks. ryg eller skulder – og sådan er virkeligheden ikke for den typiske patient," lyder det fra fysioterapeut og adjunkt Søren Mose, der står bag projektet.

Undersøgelsen viser bl.a., at smerteintensitet ikke er den eneste faktor – og slet ikke den væsentligste – når det gælder om at udpege risikofaktorer for sygefravær. Her er det mere signifikant, om man har smerter flere steder i kroppen. Patienternes sygefravær handler altså mere om mængden af smertepunkter, end om mængden af smerte.

Fakta
Forskningsundersøgelsen er baseret på spørgeskemasvar og registeroplysninger fra 3.745 erhvervsaktive borgere mellem 17-65 år. De blev bl.a. spurgt om de havde ondt, hvor de havde ondt og hvor ondt de havde.
Resultatet af undersøgelsen er, at smerteintensitet og lægekontakt ikke er lige så væsentlige faktorer for længevarende sygefravær som det faktum, at smerten er der.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109