23948sdkhjf

Sygeplejersker: Unødig medicin vidner om syg kultur på sygehus

Der drives rovdrift på medarbejderne, lyder det fra sygeplejersker efter sag om unødig medicinering i Køge.
Det er uacceptabelt, at patienterne bliver medicineret i et unødigt omfang.

Det siger formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen på baggrund af en rapport fra Arbejdstilsynet om arbejdsforholdene på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Rapporten viser ifølge DR, at personalet på intensivafdelingen på sygehuset i Køge gennem længere tid har skruet op for beroligende medicin til patienter i respirator for at få tid til andre opgaver.

"Det vidner om en syg kultur i sundhedsvæsenet, hvor der drives rovdrift på medarbejderne, og hvor der bliver skruet på selv de medicinske skruer for at frigøre ressourcer," siger Grete Christensen.

Arbejdsforholdene på sygehuset i Køge har ifølge sygeplejerskernes formand været pressede det seneste år.

Medarbejderne har tidligere advaret om situationen over for ledelsen, men først efter et påbud fra Arbejdstilsynet i maj i år, blev der ifølge sygeplejerskernes formand handlet på situationen.

Spørgsmål: Hvad er risikoen ved, at der skrues op for den beroligende medicin?

"Det er principielt, at man vælger økonomiske rationaler bag behandlingen frem for at tage hånd om, hvad der er bedst for patienterne. Vi ved alle, at det er bedst at have mennesker omkring os end at blive lagt til at sove, fordi der ikke er tid til at passe os," siger Grete Christensen.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd er eksemplet fra Køge ikke enestående.

En undersøgelse, som rådet står bag, viser at halvdelen af sygeplejerskerne sidste år oplevede, at muligheden for at løse deres kerneopgaver på et fagligt forsvarligt niveau altid eller ofte er under pres.

"Når vi reagerer, så er det for at gøre opmærksom på, at tilsvarende situationer foregår mange andre steder i landet. Det er med til at svække befolkningens tillid til et ellers meget velfungerende sundhedssystem, og det må vi ikke sætte over styr," siger hun.

Formand for Region Sjælland Jens Stenbæk (V) siger i en kommentar, at sagen fra sygehuset i Køge viser en "uacceptabel praksis".

Han siger, at regionen først har fået kendskab til sagen i forbindelse med offentliggørelsen af Arbejdstilsynets rapport.

"Jeg forventer, at sygehusledelsen på Sjællands Universitetshospital hurtigst muligt tager hånd om problemet og får det løst," siger Jens Stenbæk.

Vicedirektør på Sjællands Universitetshospital Beth Lilja siger til DR, at sygehuset har fået en frist af Arbejdstilsynet frem til november til at gøre noget ved problemet.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156