23948sdkhjf

Det danske sundhedssystem topper europæisk undersøgelse

Danmark vinder blandt andet på brugen af teknologi, der i dag er en integreret del af patientoplevelsen.
Det danske sundhedssystem er et af Europas mest effektive og mest digitale. Det er to af konklusionerne i en ny, international undersøgelse fra Deloitte, der har sammenlignet sundhedsvæsenet i en lang række europæiske lande. Danmark vinder bl.a. på brugen af teknologi, der i dag er en integreret del af patientoplevelsen. Et godt afsæt, mener ekspert.

"Der er ingen tvivl om, at det danske sundhedsvæsen er i førerfeltet, når det gælder om at udnytte ny teknologi til at forbedre både behandlinger, infrastruktur og kommunikationen med patienter. Bl.a. er vi allerlængst fremme med at udveksle data, der binder de forskellige dele af sektoren sammen," siger Martin Faarborg, der er nordisk leder af Deloittes afdeling for Life Sciences.

Digitaliseringen er ikke bare et middel til at lette hverdagen, forklarer han. Store mængder data kan også bruges til at skaffe vigtig viden om sygdomme og behandlingsmuligheder.

"De seneste år er der kommet en lang række nye værktøjer til at analysere store mængder data. Både medicinalbranchen og sundhedsvæsenet har været nogle af de første til at kaste sig over den nye teknologi, fordi der netop ligger så meget vigtig viden gemt i de millioner af datapunkter, der hvert år samles op," siger Martin Faarborg.

Mest personale pr hospitalsseng

Det er dog ikke kun teknologi, der driver det danske sundhedssystem. Blandt de europæiske lande har vi klart flest læger og sygeplejersker pr. hospitalsseng. Det forkorter indlæggelsestiden for patienterne.

"Sammenlignet med lande som England, Frankrig og Tyskland har vi klart mest personale pr. hospitalsseng. Det gør, at den gennemsnitlige indlæggelse er langt kortere, da der simpelthen er mindre ventetid. Samtidig scorer vi højt på kommunikation og patientrettigheder, hvor vi igen er foran mange andre lande, vi normalt sammenligner os med," siger Martin Faarborg.

Der er dog også ting, der kan forbedres i sundhedssystemet, påpeger Martin Faarborg.

"Naturligvis kan man ikke score højt på alle indikatorer. Ikke mindst døjer vi i Danmark med en lang række livsstilssygdomme, som andre lande har været bedre til at bremse. Også når det gælder de sidste stadier af livet, dvs. den såkaldte palliative indsats for de døende, lander vi et godt stykke nede ad listen."

Danmark er desuden et af de europæiske lande, der anvender allerflest midler pr. indbygger til medicinsk forskning.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079