23948sdkhjf

Borgerne vælger selv om maden skal leveres varm eller kold

I Sønderborg kan hjemmeboende borgere benytte sig af et fritvalgsbevis.
I Sønderborg giver kommunens madservice borgerne mulighed for selv at vælge, om maden skal leveres varm eller kold.

Kombinationen af et fritvalgsbevis og tilbuddet om køle/vakuum mad er valgt, fordi det er den løsning, der giver borgerne i eget hjem de bedste muligheder for selv at vælge maden, fortæller kommunen. Løsningen sikrer, at borgerne frit kan vælge mellem køle/vakuum mad eller om de hellere vil benytte sig af fritvalgsbeviset, hvor borgeren selv vælger om maden ønskes leveret varm, frossen eller noget helt tredje.

Borgere, der bor i eget hjem, vil i lighed med i dag få tilbudt køle/vakuum mad. Derudover får de muligheden for at vælge et fritvalgsbevis, som betyder at borgerne selv vælger deres leverandør og dermed madtype og produktionsform.

"Der er nogen borgere, for hvem det betyder meget, at maden er varm, når den bliver leveret. Det ønske vil vi naturligvis gerne imødekomme, og derfor kombinerer vi standardtilbuddet med et fritvalgsbevis, der giver borgeren mulighed for at vælge at få leveret maden et andet sted fra. Og det kan fx være en kro eller en slagter, der tilbyder at levere varm mad," siger formand for seniorudvalget Preben Storm.

Borgeren betaler alene den eventuelle difference mellem værdien af fritvalgsbeviset og måltidsprisen ved den anden leverandør. Kommunen skal ikke godkende leverandøren, men stiller krav til kvaliteten.

Tilfredse borgere

Sønderborg Kommune har leveret køle/vakuum mad til borgerne i seks år.

"Der er flere grunde til at vi har valgt køle/vakuum mad som standard til de borgere, der spiser deres varme mad i eget hjem. For det første er det ernæringsmæssigt langt den bedste løsning, fordi man undgår det vitamintab og den bakterieudvikling, der sker, når mad holdes varm over bare et par timer. Derudover har borgeren mulighed for at få sin varme mad på det tidspunkt hvor han eller hun selv vil," siger næstformand for seniorudvalget Jens Peter Thomsen.

I den seneste brugerundersøgelse er "smagsdommerne" alt i alt godt tilfredse. 94 % af brugerne angiver at være tilfredse eller meget tilfredse med udseendet af maden og 95 % er enten tilfredse eller meget tilfredse med maden som helhed.

"Den køle/vakuumpakkede mad er sund og god, og brugerne er godt tilfredse. Og så betyder det faktisk meget for vores ældre medborgere, at de ikke skal sørge for at være hjemme og sultne på et bestemt tidspunkt. Derudover vælger de selv, hvilken ret de vil varme de enkelte dage i ugen, og det giver også en form for valgfrihed. Og når man så oven i købet har fritvalgsbeviset, så mener jeg, at de ældre hjemmeboende borgere i Sønderborg Kommune har rigtige gode muligheder, når maden skal være varm," siger formand for Ældrerådet Karin Dalager

Der er tidligere truffet en politisk beslutning om, at når udbud af madservice er gennemført, vil plejecentrene overgå til egen madproduktion.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109