23948sdkhjf

Etnisk ulighed hos mennesker med demens

Procentvis har langt færre demensramte indvandrerbaggrund viser studie fra Nationalt Videnscenter for Demens og Aarhus Universitet.
I 2012 var der 748 indvandrere fra vestlige lande, 388 indvandrere fra ikke-vestlige lande og 33.500 ældre danskfødte, der havde en demensdiagnose.

Tallene viser, at der procentvis er langt færre demensramte med indvandrerbaggrund. Et dansk registerstudie påpeger nu mulig etnisk eller kulturelt baseret ulighed i pleje og behandling af demens.

Det er forskere fra Nationalt Videnscenter for Demens og Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet, der har gennemført et landsdækkende registerstudie vedrørende etniske forskelle i pleje og behandling af demens. Det skriver videnscenterfordemens.dk.

"Efter justering for relevante faktorer som alder, køn, tid siden diagnosetidspunktet, ægteskabelig status og andre sygdomme var sandsynligheden for, at en ikke-vestlig indvandrer med demens boede i plejebolig, kun ca. halvt så stor som for en ældre danskfødt person med demens (odds ratio 0,52 [0,41-0,65])."

Studiet viser også, at andelen af indvandrere med demens, der var i behandling med lægemidler mod demens, var mindre, end andelen af danskfødte ældre med demens.

Forskerne fandt endvidere en højere forekomst af psykisk lidelse blandt gruppen af vestlige indvandrere med demens, hvilket måske kan være medvirkende til, at færre behandles med demensmedicin.

Kilde: http://www.videnscenterfordemens.dk/fors...

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11