23948sdkhjf

Aarhus: Demensramte træner hjernen med robotten Sille

Nye resultater fra Aarhus dokumenterer, at træning af hjernen med en robot forhaler symptomerne hos ældre med begyndende demens.
En ny undersøgelse hos DemensHjørnet i Aarhus Kommune viser, at hjernetræning med robotten Sille kan hjælpe mennesker med demens til at fastholde eller ligefrem forbedre deres kognitive evner.

"Den største forbedring ses i borgernes evne til at lægge strategier og overføre disse til hverdagens opgaver," siger projektleder Michelle Nielsen, som står bag undersøgelsen.

Resultaterne bliver offentliggjort på Dokk1 i morgen på den internationale alzheimerdag, og rådmand Jette Skive ser de nye resultater som en vigtig dokumentation for kommunens satsning:

"Det er nogle rigtig fine resultater, som viser, hvad vi også har talt om i et stykke tid. En tidlig indsats med træning kan forhale udviklingen af ens demenssygdom. Vi skal fortsætte med disse mange indsatser, hvor vi bygger vores tilbud op omkring den nyeste viden, så vi fastholder et godt behandlingstilbud til mennesker med demens," siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg.

Et socialt aspekt

Resultaterne med robotten kommer fra et træningsforløb på seks måneder, hvor 20 personer har deltaget. Deres resultater er blevet sammenlignet med en kontrolgruppe.

"Alle borgere har været glade for at træne med Sille. De synes, at det er sjovt, og de glæder sig til træningen, selv om det også er svært. Holdtræningen giver også et socialt aspekt i træningen, hvor deltagerne sætter ord på vanskeligheder og succeser," siger Michelle Nielsen.

Hjernetræning med Sille fortsætter som et tilbud til borgere med demens i tidlig fase på DemensHjørnet. Robotten er en del af en samlet træningspakke med både fysisk træning, hjernetræning og social træning.

Den Internationale Alzheimerdag den 21. september fejres i Aarhus i et samarbejde mellem DemensHjørnet, Aarhus Kommune og Alzheimerforeningen. Projektleder Michelle Nielsen fra Center for Frihedsteknologi holder sammen med projektmedarbejder Louise Alrø fra DemensHjørnet et oplæg om ”robotassisteret kognitiv træning” på Dokk1 kl. 13.30 - 13.55.

Den koreanske hjernetræningsrobot Silbot kom til Aarhus i 2011. Siden da er der gennemført to projekter med hjernetræningshold for raske pensionister. De viste, at træning med robotten havde en signifikant effekt på koncentrationsevnen, og at deltagerne er blevet bevidste om, at det er vigtigt at udfordre deres hjerne.
På baggrund af disse resultater udarbejdede DemensCentrum en projektansøgning til Innovationspuljen. I dette projekt skulle Silbot afprøves til borgere med demens i et tidligt stadie for at klarlægge, om disse målgrupper også ville få en effekt af hjernetræning med robotten.
Demenshjørnet har omdøbt robotten fra Silbot til Sille, fordi en ny version af robotten har et pigeansigt.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11