23948sdkhjf

Dansk tegnestue udvikler alzheimerlandsby i Frankrig

I alzheimerlandsbyen er der blandt andet butik, frisør, restauranter, kulturcenter og et sundhedscenter.
NORD Architects har netop vundet en international konkurrence med et byggeri for mennesker med demens og Alzheimers sygdom i byen Dax i Frankrig.

Den danske tegnestue har gennem de seneste 10 år udviklet byggerier, som kan imødekomme aktuelle og ændrede vilkår i sundhedssektoren.

I følge partner hos NORD Architects Morten Gregersen findes den behandlingsmæssige løsning ikke umiddelbart i byggeriet, men der er efterhånden opbygget evidens for, at byggerier, som respekterer menneskers personlige behov for hjemliggørelse og privatliv, har en langt større effektivitet i forhold til behandlingstider og generelt mindre omkostninger til pleje og medicinering.

Tegnestuen har tidligere med byggerier som Center for Kræft og Sundhed i København og Nyt Byhospice på Frederiksberg udviklet nye typer af byggerier til sundhedssektoren, hvor forståelsen af patienters behov for privatliv og værdighed er det primære fokus.

”Vi har vist, at løsninger kan skræddersyes igennem inddragelse af brugere og bygherrer i kreative designprocesser, uden at det koster byggeriet eller samfundet ekstra - på hverken den korte eller lange bane. Det handler i bund og grund om en dyb nysgerrighed omkring forståelsen af både individuelle brugeres mønstre og samfundets generelle udfordringer. Og vi mener, at erfaringerne fra Danmarks større velfærdsbyggerier – og udviklingen af dem - er generel viden, som med fordel kan og bør eksporteres," siger Morten Gregersen.

Med det vindende konkurrenceforslag ”Alzheimerlandsbyen” er alt indrettet til at imødekomme en gradvis indslusning af personer med demens og Alzheimers sygdom og deres pårørende i et center, som indeholder velkendte elementer fra beboernes tidligere hverdag, såsom butik, frisør, restauranter, kulturcenter og et sundhedscenter placeret som mindre huse i et smukt landskab. Landskabet og byggeriet er udformet med inspiration fra en lokal byggetradition, som giver beboerne en oplevelse af at kunne opretholde et relativt normalt og genkendeligt hverdagsliv, i en ellers forvirrende ny virkelighed.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.579