23948sdkhjf

Samarbejde om ældre medicinske patienter skal styrkes

Region Midtjylland og kommunerne i regionen har fået knap 16 mio. kr. til at afprøve nye måder at samarbejde på.
Hvad skal der til, hvis vi vil undgå at indlægge og genindlægge svage, ældre medicinske patienter på sygehuset mere end højst nødvendigt?

Det har Region Midtjylland og regionens kommuner fået knap 16 mio. kroner fra regeringens satspulje til en målrettet indsats over for den ældre medicinske patient til at undersøge.

Hospitalsenhederne, kommunerne og de praktiserende læger (klyngerne), går derfor i gang med at teste forskellige modeller, som kan skabe bedre og mere sammenhængende forløb for svage, ældre medicinske patienter.

Projektet er delt op i to spor. Det ene koncentrerer sig om forløbet før en indlæggelse på sygehuset, mens det andet koncentrerer sig om forløbet efter, at patienten er udskrevet.

Formålet er at undersøge, om man i nogle tilfælde helt kan undgå at indlægge – eller genindlægge – patienterne ved at bruge hinandens kompetencer og tilbud på nye måder.

Tættere samarbejde om visitation

I Midtklyngen bliver kommunale sygeplejersker en del af hospitalets visitation af patienter til behandling på sygehuset eller i eget hjem. Det sker først på hospitalet i Viborg og siden også på hospitalerne i Silkeborg og Skive.

I Randersklyngen skal kommunens akutteams og vagtberedskab hjælpe læger og vagtlæger med at vurdere, om akut syge ældre borgere skal indlægges eller behandles hjemme.

Aarhusklyngen, Vestklyngen og Horsensklyngen har fokus på hurtig opfølgning i hjemmet efter en udskrivelse.

Aarhusklyngen undersøger, hvornår ældre patienter har brug for opfølgning af kommunale sygeplejersker eller af hospitalets sygeplejersker og læger.

Vestklyngen undersøger om en elektronisk konference mellem læger, sygeplejersker og terapeuter fra sygehuset og kommunens sundhedsfaglige ansatte hjælper svage ældre, når de bliver udskrevet fra hospitalet.

Horsensklyngen tester en lignende konference, i borgerens eget hjem, ligesom man undersøger effekterne af at tilstræbe, at en svag, ældre medicinsk borger er udskrevet inden klokken 12 middag, så der er passer bedre ind i kommunernes rytme.

"Begge spor sætter fokus på samarbejdet mellem hospital, kommune og de praktiserende læger og på, hvordan vi kan bruge hinandens kompetencer bedst muligt til gavn for patienten. Ingen er jo interesserede i at flytte en svag, ældre medicinsk patient ud af sine daglige omgivelser – og ud af sin egen seng - hvis det kan undgås ved, at vi arbejder tættere sammen og finder en løsning tættere på den enkelte borger," siger formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midtjylland, Carl Johan Rasmussen (S).

"De modeller, vi nu får mulighed for at teste bygger en solid bro mellem hospital og ældrepleje, så borgerne ikke falder mellem to stole, når de går fra det ene system til det andet. Med pengene fra satspuljen får vi mulighed for at teste, hvad der virker, så vi kan sprede de bedste erfaringer på tværs af hele regionen," siger Mads Jakobsen, borgmester i Struer Kommune (V), næstformand i Sundhedskoordinationsudvalget.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094