23948sdkhjf

Minister vil halvere brug af farlig medicin til demensramte

Vores samfund kan ikke være det høje forbrug af antipsykotisk medicin til demente bekendt, mener Sophie Løhde.
Brugen af antipsykotisk medicin til demente skal mindskes markant.

Det mener sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V), der er på vej med en ny handlingsplan, som skal halvere forbruget af medicinen. Det skriver Berlingske.

"Forbruget af antipsykotisk medicin til mennesker med demens er simpelthen alt for højt. Det kan vi ikke som samfund være bekendt," siger Sophie Løhde til avisen.

Handlingsplanen er rettet mod både hjemmeboende og beboere på plejehjem med demens.

Den øgede indsats er en del af en ny demens-handlingsplan. Indsatsen skal løfte kvaliteten i behandlings- og plejeindsatsen samt øge støtten til de pårørende over en bred front.

Regeringens plan kommer efter årevis med advarsler fra eksperter imod at udskrive den antipsykotiske medicin til et stort antal demente i lange perioder.

Medicinen gives for at dæmpe dementes angst og udadreagerende adfærd. For der mangler viden og ressourcer i kommunerne, hos de praktiserende læger og på plejehjemmene.

Men den antipsykotiske medicin kan give alvorlige bivirkninger. Blandt andet i form af sløvhed samt øget dødelighed som følge af blandt andet lungebetændelse og blodpropper.

Ifølge Berlingske skal halveringen ske ved et generelt kvalitetsløft af hjælpen til demente ældre.

Derudover skal der gribes ind over for læger og kommuner, som ifølge avisen står bag et uforholdsmæssigt højt forbrug af den type medicin blandt ældre.

Der er store forskelle mellem kommunernes brug af antipsykotisk medicin. Derfor vil ministeren lavere en grundigere overvågning af forbruget.

Tilsynet med lægers brug af medicinen til demente skal også udvides.

Både eksperter og Ældre Sagen hilser ifølge Berlingske den øgede indsats velkommen.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079