23948sdkhjf

Konkurrence: Gode råd til jer, der arbejder med demens

Vind trykt eksemplar af DialogBogen, en inspirations- og redskabsbog til plejehjem, hjemmepleje og studerende.
Mangler du også konkrete redskaber til at skabe dialog i dit daglige arbejde? Der er - gratis - hjælp at hente: En række sundhedsmedarbejdere har skrevet ’DialogBogen’, et inspirations- og arbejdshæfte for fagpersoner, der arbejder eller studerer inden for ældre- og demensområdet f.eks. i hjemmeplejen, på dag- og plejehjem.

Bogen skal ses som et konkret arbejdsredskab, der kan bruges til skabe dialog, inspiration og refleksion over 24 forskellige temaer, der spænder vidt fra "Indflytning på plejehjem til "Det sidste farvel".

"Formålet er at få ideer til måder at kunne være sammen på - og ikke mindst at få skabt dialog og reflektere indbyrdes over dagligdags gøremål eller livets gang i almindelighed," siger Susanne Rishøj, der er en af forfatterne bag bogen. Hun står bl.a. bag konsulentvirksomheden ’Demenskonsulenten’ og konceptet Erindringsdans - målrettet mennesker med svær demenssygdom.

Erfarne forfattere
Alle forfatterne har som fagpersoner beskæftiget sig med ældre og især mennesker med demenssygdom i mange år og har indhentet gode erfaringer vedrørende aktiviteter og gøremål målrettet ældre.

Især Johnna Baggers har gennem sine mange år som demenskoordinator og kulturmedarbejder på plejecentret Østervang på Frederiksberg, udarbejdet detaljerede beskrivelser om f.eks. vigtigheden i at inddrage livshistorie og kultur på plejehjemmet.

Betaniahjemmet har fokus på træning, det gode samarbejde med pårørende og at tilbyde beboerferie i udlandet. Rikke Jensen, der er pædagog og aktivitetsleder på Sølund, står bag konceptet Wellness, der nu er populært på mange plejecentre og Storm P. museet havde lyst til at dele en god historie om Ping-klubben, som alle ældre har kendt i deres barndom.

"Kort fortalt - vi havde noget på hjerte, som vi gerne ville dele og inspirere vores kolleger og andre interesserede med," siger Susanne Rishøj.

Konkurrencen
Magasinet Pleje udlodder i samarbejde med forfatterne bag DialogBogen tre eksemplarer af DialogBogen til tre læsere.
Vil du være med i lodtrækningen om et trykt eksemplar af DialogBogen, skal du skrive dit navn, telefonnummer og adresse til vind@magasinetpleje.dk. Mærk mailens emnefelt "Konkurrence". Der er frist for deltagelse fredag den 14. oktober.


Der har manglet en bog
Flere af forfatterne har haft erfaring med at undervise elever og studerende på området.

"Der har vi ofte manglet en "enkel" bog, der kunne tage udgangspunkt i praksis og noget, der allerede var afprøvet og som havde positiv effekt på den ældres dagligdag," siger Susanne Rishøj.

Pleje og omsorg til ældre er yderst kompliceret, da det drejer sig om at skabe "det gode liv" på trods af sygdom. Arbejdet bør tage udgangspunkt i det enkelte individ. Der er derfor ikke facitlister, eller en fast procedure, der bare kan anvendes. Der må ofte tages udgangspunkt i den enkelte situation her og nu og at kunne observere om det enkelte menneske trives.

"Vores udgangspunkt er, at den faglige dialog mellem kolleger og ledere bør være det bærende element til at skabe trivsel og livskvalitet for den enkelte. Derfor har vi haft fokus på relationen til den enkelte beboer, som en væsentlig medspiller. Det er vigtig at spørge: "Hvad ser du, hvad ser jeg". Hvad kan vi afprøve? Hvordan kan vi gøre dagen god for fru X? Hvad skal der til? Det virker meget enkelt, men det er pokkers svært."
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078