23948sdkhjf

Første hospital i Danmark vinder guld

Regionshospitalet Randers får Det Økologiske Spisemærke i guld - 93 procent af al mad, der går ud til patienterne, økologiske.
93 procent af al mad, der produceres til patienterne på Regionshospitalet Randers er økologisk.

Nu får hospitalet som det første hospitalskøkken i Danmark Det Økologiske Spisemærke i guld for den præstation. Og de melder, at det ikke koster ekstra udelukkende at bruge økologiske fødevarer i køkkenet.

Ildsjælen er hospitalets cheføkonoma Mona Carøe. Siden det økologiske spisemærke blev indført, har hun vedholdende og entusiastisk sammen med sit personale arbejdet for at ligge i front i Danmark, når det gælder god økologisk mad til patienterne.

"Vores ambition er at lave velsmagende mad, som frister patienterne til at spise", fortæller hun. "Især mange ældre spiser for lidt, og derfor er det vigtigt, at maden har høj kvalitet og taler til både øjne og mave", siger Mona Carøe.

En af hemmelighederne bag hospitalets succes er, at al mad laves fra bunden. Hospitalet har egne slagtere og bagere ansat, sådan at alt kød bliver anvendt, og brød og kager laves helt uden færdigblandinger og tilsætningsstoffer. Slagterne producerer kødpålæg både til egne patienter, til andre hospitaler i Region Midtjylland og til kantinen, hvor ambulante patienter og pårørende også kan spise.

Hvert efterår sylter køkkenpersonalet 4,5 tons rødbeder, asier og drueagurker, sådan at der er nok til et års forbrug. Den omhyggelige udnyttelse af råvarerne betyder, at der kan produceres næsten 100% økologisk mad, uden at det koster ekstra.

Mona Carøe er medforfatter til kogebogen "Sund fornuft – økologi til patienter", som er udgivet af Økologisk Landsforening.

"Sund og fristende mad, som giver næring, er en af vejene til at genvinde kræfterne, når man er syg, og køkkenet her på hospitalet viser med sine mange nyskabende initiativer vejen for andre hospitaler i Danmark", siger hospitalsdirektør Jonas Dahl.
.
Spisemærket er statskontrolleret, og det tildeles af Fødevarestyrelsen, når et køkken kan dokumentere en økologiprocent på mellem 90 og 100. Hospitalskøkkenets økologiprocent er 93, og den er stadig på vej op.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078