23948sdkhjf

Ny bog: ”Forstå udviklingshæmmedes liv"

"Lille Hjerte – fortællinger om Søs” udkommer idag 11. oktober med støtte fra Ensomme Gamles Værn.
I Danmark har vi desværre erfaret, hvor desperate svært handicappedes forældre kan blive, når de står i slutningen af livet. Vi har set, hvordan forældre har taget livet af deres aldrende børn, fordi forældrene har følt, at fremtiden uden dem ville blive utålelig.

Erna Rubjerg på 87 år gør med bogen "Lille Hjerte – fortællinger om Søs” noget andet. Hun vil sikre sin datter livet.

Datteren er udviklingshæmmet, bor på en institution og er i risiko for at miste sin livshistorie – sin identitet, når hendes mor ikke længere er her til at fortælle, huske og mindes. Derfor prøver Erna Rubjerg at styrke sin datters livssituation ved at dele hendes livsfortælling via korte anekdoter og billeder. Det er Erna Rubjergs håb, at personalet, som er omkring Søs til hverdag, kan bruge bogen og mærke, hvem Søs er, hvilket liv hun har levet, og hvad hun kan lide – også selvom hun ikke har et sprog.

Britt-Evy Westergård, der er ph.d. fra Edinburgh i livsfortællinger, mener, at Erna Rubjergs bog, ”Forstå udviklingshæmmedes liv: Lille Hjerte – fortællinger om Søs” kan gøre en forskel:

”Min forskning viser, at kendskab til den enkelte skaber større nærhed, forståelse og ønske om at øge den enkeltes velbefindende. Jeg forestiller mig, at en mors beskrivelser af sin datters liv vil være værdifuldt i omsorgsarbejdet, men det kræver, at fagpersonalet går ind i arbejdet,” siger Britt-Evy Westergård.

Hvis Søs skal hjælpes med at holde fast i sin identitet, kræver det, at personalet omkring Søs har ressourcer til at være sammen hende. Men det lægger virkeligheden ikke op til ifølge LEV, Danmarks landsdækkende forening for udviklingshæmmede og pårørende:

”Det er kun naturligt, at forældrene gør sig tanker om, hvordan det skal gå, når de engang dør. Sådan har det altid været. Forældre bekymrer sig. Men de senere års økonomistyring i stat og især kommuner har givet bekymringen ny og desværre helt velbegrundet næring. Siden 2009 har landets kommuner gennemført voldsomme besparelser på de forskellige typer af hjælp til mennesker med udviklingshæmning – med markante forringelser til følge. Det har kun gjort disse bekymringer mere udprægede,” skriver LEV i bogens forord.

Erna Rubjerg mødte bogens anden forfatter, psykolog Morten Hedelund, i forbindelse med Fortæl For Livet, fortællegrupper for ældre, som han står bag sammen med Fonden Ensomme Gamles Værn, der også har finansieret og udgivet bogen.

Bogen er gratis. Er du interesseret i at modtage bogen i et fysisk eksemplar, så send en mail med din adresse til egv@egv.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08