23948sdkhjf

Københavns plejehjem får faste læger

Lægen skal tage sig af lægekonsultationer, behandling af og tilsyn med beboerne og stå for sundhedsfaglig rådgivning af personalet på plejehjemmet.
I forbindelse med finansloven for 2016 blev det vedtaget, at alle landets plejehjem inden år 2019 skal have en fast læge tilknyttet. Og i dag kan Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København præsentere en lokal model for implementeringen af faste læger på alle byens plejehjem.

Med en fast tilknyttet læge til det enkelte plejehjem sikrer man både øget tryghed for beboerne og et tættere samarbejde mellem plejehjem og den praktiserende læge.

”Det er klart, at man vil kunne arbejde langt bedre med fx medicinhåndtering og forebyggelse af indlæggelser, når det er den samme læge, der kommer igen hver uge. Vores plejehjem samarbejder i dag med rigtig mange forskellige læger, og så er der bare en større risiko for, at værdifuld viden bliver overset eller går tabt,” siger sndheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

Den fast tilknyttede læge skal varetage to primære funktioner på plejehjemmet. Lægen skal for det første tage sig af lægekonsultationer, behandling af og tilsyn med beboerne. Formålet med dette er bl.a. at reducere antallet af indlæggelser og genindlæggelser. For det andet skal lægen stå for sundhedsfaglig rådgivning af personalet på plejehjemmet. Rådgivningen skal sikre en bedre medicinhåndtering, pleje og rehabilitering.

”Det er en kæmpe fordel, at det er den samme læge, der tilser beboerne og rådgiver plejepersonalet. Plejepersonalet vil føle sig bedre klædt på til at hjælpe beboerne, og beboerne vil opleve et langt mere sammenhængende forløb, hvor de er i centrum,” siger Ninna Thomsen.

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i København forventer, at samtlige plejehjem i København har en fast tilknyttet læge i år 2018. Ordningen lægger op til, at lægen er til stede i 1,5-3 timer ugentligt, afhængigt af plejehjemmets størrelse.

Gode erfaringer fra pilotprojekt

Plejehjemmene Solterrasserne i Valby og Slottet på Nørrebro har begge deltaget i Socialstyrelsens toårige pilotprojekt fra 2012-2014, som skulle se på effekterne ved faste læger på plejehjem. Begge plejehjem har meget positive erfaringer fra pilotprojektet, og de glæder sig over, at ordningen nu bliver permanent for alle byens plejehjem.

Evalueringen fra pilotforsøget viser bl.a., at antallet af indlæggelser og genindlæggelser blandt plejehjemmenes beboere faldt markant med en fast tilknyttet læge. De forebyggelige indlæggelser blev reduceret med knap 28 procent og genindlæggelser blev reduceret med 27 procent.

I forbindelse med indgåelse af finansloven for 2016 blev der i satspuljeforhandlingerne afsat midler til, at ordningen med fast tilknyttede læger kan udrulles i alle kommuner frem mod 2019.
Der er satspuljen for 2016 afsat i alt 100 mio. kr. til, at kommunerne i en indkøringsfase fra 2016-2019 kan honorere den fasttilknyttede læge for at yde generel sundhedsfaglig rådgivning til personalet på plejehjemmet. Københavns Kommune får ca. 4 mio. kr. i 2016 og ca. 2 mio. kr. årligt i perioden 2017-2019.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093