23948sdkhjf

Beboere på plejehjem skal have en plan for mundpleje

Der skal gøres meget mere ud af tand- og mundplejen for borgere i ældreboliger og på plejecentre, skriver Sundhedsstyrelsen i en ny rapport med titlen ”Modernisering af omsorgstandplejen”.
I en ny rapport kommer Sundhedsstyrelsen med en række anbefalinger til at styrke den kommunale omsorgstandpleje for ældre borgere med nedsat funktionsevne, som ikke er i stand til at udnytte det eksisterende tandplejetilbud i privat tandlægepraksis.

De fleste brugere af omsorgstandplejen bor i ældreboliger eller på plejecentre. Og rapporten anbefaler, at beboere på ældre- og plejecentre skal have en individuel plan for, hvordan deres tænder skal plejes. Den individuelle plan bør udarbejdes af omsorgstandplejen i kommunerne og bygge på information om den enkeltes aktuelle tandsundhed og mundhygiejne samt evne til selv at udføre den. Desuden anbefaler rapporten, at omsorgstandplejen instruerer plejepersonalet i, hvordan de kan hjælpe den enkelte beboer med at passe på deres tænder og regelmæssigt følger op på kvaliteten. Det skriver Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i den nye rapport, at der bliver lagt betydelig større vægt på mundpleje og forebyggelse i hjemmeplejen og på plejecentrene. Desuden skal brugerne af omsorgstandpleje have økonomisk og praktisk hjælp til transport til og fra omsorgstandplejens klinikker, således at behandlingen i højere grad kan flyttes fra brugerens eget hjem til klinikker, hvor moderne krav til hjælpemidler, hygiejne og arbejdsmiljø er opfyldt. Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg tager godt imod rapporten fra Sundhedsstyrelsen:

"Vi er utrolig glade for, at der nu er kommet nogle konkrete anbefalinger til, hvordan omsorgstandplejen kan komme til at fungere bedre. Det har vi i Tandlægeforeningen set frem til i årevis."

Freddie Sloth-Lisbjerg har anerkendende ord til alle de anbefalinger, som er med i Sundhedsstyrelsens rapport.

"Erfaringerne fra arbejdet med denne rapport viser, hvor godt et resultat man kan få, når man involverer fagpersoner fra både plejesektoren og tandplejen, som kender hverdagen og har fingeren på pulsen."

Tandlægernes formand krydser nu fingre for, at rapporten ikke havner i en skuffe.

"Vi forventer, at kommunerne tager konklusionerne til sig og tilpasser omsorgstandplejen på baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefalinger," siger han.

Tandlæge Maiken Bagger, der har været Tandlægeforeningens repræsentant i en arbejdsgruppe, som har bistået Sundhedsstyrelsen med rapporten, er også godt tilfreds med resultatet.

"Noget af det mest positive er, at vi har fået en række anbefalinger, som det vil være let for kommunerne at omsætte til konkret handling," siger Maiken Bagger, der glæder sig over, at Sundhedsstyrelsen anbefaler ledsaget transport til omsorgstandplejen.

"Det lyder også interessant med en sammenlægning af specialtandplejen og omsorgstandplejen. Derudover er jeg meget glad for, at man lægger op til at indsamle data om patienternes tandsundhed. Det vil give et meget bedre grundlag for at tilrettelægge den fremtidige indsats", siger hun.

Du kan se hele rapporten her
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078