23948sdkhjf

Sygeplejersker tier om kritisable forhold på arbejdet

Der sker en række alvorlige forhold i sundhedsvæsenet, som ikke bliver påpeget, afslører ny undersøgelse. Det er rigtig alvorligt, når der er en så stærk oplevelse af, at ytringsfriheden mangler, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen.
28 procent af landets sygeplejersker holder viden om kritisable forhold i sundhedsvæsenet inde, selv om de mener, at offentligheden bør kende til dem.

Det viser en analyse fra Dansk Sygeplejeråd og Megafon.

Undersøgelsen viser, at sygeplejersker oplever, at en række alvorlige misforhold i sundhedsvæsenet ikke bliver påpeget.

Det handler blandt andet om, at patienter bliver bedøvet på grund af travlhed og højt arbejdspres.

Derudover bliver borgere, der ikke er færdigbehandlet, udskrevet, og der opstår fejl i omgangen med bogføring og brug af medicin.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, er chokeret over resultatet.

"Det er rigtig alvorligt, når der er en så stærk oplevelse af, at ytringsfriheden mangler. Udviklingssygeplejersker og ledende sygeplejersker bør sætte sig i spidsen for at få rettet op på den opfattelse," siger hun i en pressemeddelelse.

Ifølge formanden er den tid, hvor sygeplejersker førhen kunne diskutere patienter og sygepleje, væk.

"Når der endelig er et personalemøde, er der så mange andre ting på dagsordenen, at der ikke er tid til at diskutere sygeplejen. Derfor forsøger man at lukke kritikken ned," siger Grete Christensen.

Hovedårsagen til, at sygeplejerskerne ikke ytrer sig, er, at de mener, at forholdene ikke kan forbedres inden for sundhedsvæsenets nuværende rammer. Det fremgår af undersøgelsen.

Derudover er en del af de adspurgte sygeplejersker i tvivl om skillelinjen mellem ytringsfrihed og tavshedspligt.

De er bange for at blive fyret eller har oplevet, at de selv eller deres kolleger er blevet mødt med kritik eller sanktioner fra ledelsen, når de har ytret sig.

Undersøgelsen om ytringsfrihed er baseret på besvarelser fra 1828 sygeplejersker.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111