23948sdkhjf

Offentligt ansatte føler sig presset til stilhed

42-procent i en FOA-undersøgelse frygter repressalier, hvis de udtaler sig kritisk om deres arbejdsforhold.
Det står sløjt til med friheden til at oplyse offentligheden om kritiske aspekter af, hvordan det står til i den offentlige sektor. I hvert fald hvis man spørger nogle af de personer, der arbejder i den offentlige sektor.

Det skriver Politiken onsdag.

Fagforeningen for Offentligt Ansatte (FOA) har spurgt sine 6000 af deres medlemmer til deres ytringsfrihed. Mere end hver tredje har svaret.

Af dem er af 42 procent "helt enige" i, at det vil have negative konsekvenser, hvis de udtaler sig offentligt om kritisable forhold på deres arbejdsplads. Derudover er 26 procent delvis enige i samme synspunkt.

Undersøgelsen viser også, at hver sjette af de adspurgte har fået påbud af deres ledelse om ikke at ytre sig i offentligheden om forholdene på arbejdspladsen.

Ifølge Dennis Kristensen, der er formand for FOA, er tallene "uhyggelige".

- Offentligt ansatte har ikke bare ytringsfrihed, de har en udvidet frihed, som ombudsmanden har fastslået, siger han til Politiken.

- Det skal være sådan, at alle ved, at hvis de efter tre-fire gange ikke kan komme af med kritik, må de gå ud med kritikken. Mange ledere tiltager sig en magt, de ikke skal have.

Ifølge FOAs undersøgelsen har flere af medlemmerne ellers gode grunde til at tale om deres arbejdsforhold.

Hver tredje af de adspurgte mener, at de oplever forhold så kritisable, at offentligheden bør kende til det.

Det er en stigning i forhold til en lignende undersøgelse fra 2013. Her var det kun hver femte, der svarede det samme, skriver Politiken.

Tidligere har hovedorganisationen FTF foreslået, at det skal være ulovligt at fyre eller degradere en offentligt ansat for at udtale sig til offentligheden.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093