23948sdkhjf

Manglende ros fra chefen kan give depression

Der hviler et stort ansvar på arbejdsgivernes skulder, mener forening.
Manglende ros eller anerkendelse fra chefen kan udløse depression hos medarbejdere. Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Det skriver Avisen.dk.

I undersøgelsen har forskerne sammenlignet ni studier fra forskellige lande, inklusiv Danmark, der er foretaget siden 2005.

- Hvis man ser på alle studierne, er det ret entydigt, at ubalance mellem indsats og belønning har sammenhæng med forhøjet risiko for depression, siger professor ved NFA Reiner Rugulies, som er en af forskerne bag undersøgelsen, til Avisen.dk.

Også i det danske studie fra 2013 fandt man sammenhæng mellem ubalancen mellem indsats og belønning og risikoen for alvorlige depressive symptomer, forklarer han.

Sammenhængen mellem fraværet af ros på ens arbejde og depressive tanker giver god mening, forklarer Poul Videbech. Han er professor ved Psykiatrisk Center Glostrup og forsker i depression.

- Noget af det, der har allerstørst betydning for, om man udvikler sig på arbejdet, er, om man bliver støttet og anerkendt af sin chef og kollegaer. Og vi ved også, at et pres hos nogle mennesker sætter sig som depression, siger han.

I Depressionsforeningen oplever man, at flere af de henvendelser, man får fra depressionsramte, handler om dårligt arbejdsmiljø, forklarer organisationens generalsekretær Kasper Tingkær.

- Arbejdet fylder rigtig meget. I alt for mange tilfælde er arbejdet medvirkende til, at depressionen er kommet, siger han.

For mange hænger depression sammen med stress. Og stress er tit forbundet til ens arbejdsmiljø, påpeger Kasper Tingkær.

Han understreger dog, at det sjældent kun er ens arbejdsforhold, der udløser en depression. Alligevel hviler der et stort ansvar på arbejdsgivernes skulder, pointerer han.

- Lederne skal både have forståelsen og uddannelsen til at håndterer det, for ingen er tjent med, at arbejdspladsen er med til at drive folk ud i en depression. Det er dyrt for virksomheden, dyrt for samfundet og katastrofalt for den enkelte, fordi det kan være første skridt til, at man helt mister fodfæstet på arbejdsmarkedet, mener Kasper Tingkær.

I interesseorganisationen Lederne har man erfaret, at feedback og anerkendelse betyder meget for medarbejdernes engagement, motivation, produktivitet og trivsel i al almindelighed, fortæller Lars Andersen, der er arbejdsmiljøchef hos Lederne.

Men man kan ikke skære alle landets ledere over en kam, når det handler om evnen til at anerkende medarbejdere, fastslår han.

- Vi organiserer cirka 112.000 medlemmer, og mange gør det rigtig godt, og så vil der være en række af dem, der bestemt kan blive bedre til at bruge ledelsesværktøjer, siger han.

Generelt set er det dog af stor betydning, at lederne får de rette værktøjer til at sikre et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, mener arbejdsmiljøchefen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094