23948sdkhjf

Plejepersonale bruger mere tid på dokumentation

Arbejdsopgaverne i ældreplejen har forandret sig de seneste ti år, viser en ny analyse.
Ansatte i ældreplejen bruger i dag mere tid på dokumentation og på sundhedsfaglige opgaver som uddeling af medicin, og mindre tid på at gøre rent og på social omsorg som at drikke en kop kaffe med fru Hansen. Det viser en ny analyse.

I dag arbejder stort set samtlige ansatte med administrative opgaver som for eksempel dokumentation. Omkring halvdelen af dem løser den slags opgaver flere gange om dagen. Det skriver KORA på sin hjemmeside. Det er en markant stigning siden 2005. Her brugte godt halvdelen af de ansatte i hjemmeplejen og to ud af tre ansatte i plejeboligerne tid på administrative opgaver – og kun godt hver tiende udførte den slags opgaver hver dag.

Det viser en analyse på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse blandt privatansatte og offentligt ansatte i hjemmepleje og plejeboliger, som i 2005 og i 2015/6 er blevet spurgt om deres arbejdsopgaver og vilkår.

Samtidig viser analysen, at de ansatte bruger mindre tid på for eksempel at drikke en kop kaffe med fru Hansen. Syv ud af ti ansatte i hjemmeplejen brugte tid på den slags social omsorg i 2005. I 2015 er tallet faldet til det halve.

– Det er en betydelig ændring over tid i sammensætningen af opgaver i ældreplejen, vi kan se i undersøgelsen. I dag er dokumentation blevet en fast bestanddel af næsten alle medarbejderes opgaver. Samtidig er der sket en fordobling af andelen af medarbejdere, der synes, de bruger for meget tid på administrative opgaver, siger professor Tine Rostgaard fra KORA, der står bag analysen.

Analysen viser blandt andet også, at der er kommet mere fokus på sundhedsfaglige opgaver og på opgaver relateret til det rehabiliterende arbejde, der skal gøre ældre borgere mere selvhjulpne.

Læs mere om analysen her .

Analysen bygger på spørgeskemadata fra NORDCARE, som er et samarbejdsprojekt mellem KORA og en række nordiske universiteter om arbejdsforhold i ældreplejen. I den danske del af spørgeskemaundersøgelsen har i alt 623 medarbejdere deltaget i 2005 og 984 i 2015/6. Alle deltagere er medlemmer af fagforbundet FOA.




Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094